3 Μαΐ 2011

Δέσμιο του χαμηλού τζίρου το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα

Η εικόνα αδυναμίας διατηρήθηκε και τη Δευτέρα στο Χ.Α., με «φόντο» την αργία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Με χαμηλό τζίρο που οριακά υπερέβη τα 56 εκατ. ευρώ και μετά από διακυμάνσεις σε εύρος 36 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες, ενώ εντονότερη ήταν η διακύμανση του δείκτη των τραπεζών, που έφτασε τις 49 μονάδες (4,52%).

Στον FTSE20 ξεχώρισαν τα κέρδη άνω του 2,5% των Ελλάκτωρ και Jumbo, με την πρώτη να ολοκληρώνει στο υψηλό ημέρας των 3,15 ευρώ, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΑΤΕ και MIG υποχωρώντας άνω του 4%.

«Οι συναλλαγές εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των επενδυτών στο ελάχιστο» σχολίασε σήμερα η Guardian Trust Securities, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές αγορές (μετοχών και ομολόγων) φαίνεται να έχουν διαγραφεί, πλέον, από τους σχεδιασμούς των επενδυτών».

«Πολλές μετοχές διαπραγματεύονται, πλέον, κάτω ή γύρω από την ονομαστική τους αξία, χωρίς να θεωρείται ότι αποτελούν ευκαιρία αγορών. Τα δε ελληνικά (κρατικά) ομόλογα ενσωματώνουν spreads που βρίσκονται σε επίπεδα που ιστορικά δεν έχουν καταγραφεί ποτέ και σε πλήρη αναντιστοιχία με το βαθμό αξιολόγησης του ελληνικού χρέους ΒΒ- ή έστω Β1, χωρίς επίσης να προκαλούν κανένα ενδιαφέρον» προσέθεσε η Guardian, υπογραμμίζοντας ότι «αιτία του κακού είναι, μεταξύ άλλων, οι συνεχιζόμενες διαψεύσεις των οικονομικών προβλέψεων των κυβερνώντων, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η αξιοπιστία τόσο των προβλέψεων όσο και αυτών που τις κάνουν».

«Η έναρξη της δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων κατά την τρέχουσα εβδομάδα (5/5 Τιτάν, 6/5 S&B, Emporiki και ΟΤΕ) θα βελτιώσει το περιεχόμενο των χρηματιστηριακών νέων και αναλύσεων το οποίο μονότονα περιστράφηκε τον Απρίλιο γύρω από τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μεγεθών και της διαχείρισης του χρέους» εκτίμησε από την πλευρά της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.429,12 μονάδες με απώλειες 0,39%, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί μέχρι και 1,60% και παρά τα κέρδη 0,94% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 18,7 εκατ. τεμαχίων, αξίας 56,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 74 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με αρνητικό πρόσημο, 65 ενισχύθηκαν και 142 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Αναλυτικά από το ταμπλό του FTSE20, οι Ελλάκτωρ και Jumbo έκλεισαν με κέρδη 2,94% και 2,57% στα 3,15 και 5,59 ευρώ αντίστοιχα, ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενισχυμένες σε ποσοστό 1,47% και 1,16%, ενώ με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν και οι τίτλοι των Τιτάν (+0,22%) και ΟΤΕ (+0,12%). Αμετάβλητη στα 4,00 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, οι ΑΤΕ και MIG υποχρεώθηκαν σε πτώση 4,35% και 4,23%, με απώλειες 3,45% και 2,44% ακολούθησαν οι τίτλοι των Τ.Τ. και Marfin Popular Bank, ενώ σε ποσοστό 1,93% και 1,52% υποχώρησαν οι μετοχές των Coca- Cola 3E και Alpha Bank. Ακολούθησε η μετοχή των ΕΛΠΕ με απώλειες 1,39% στα 7,10 ευρώ, σε ποσοστό 1,22% υποχώρησε η Τρ. Κύπρου, ενώ οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς, Eurobank και Μυτιληναίος κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστό 0,91%, 0,79% και 0,74% αντίστοιχα. Μικρές απώλειες 0,19% στα 5,23 ευρώ σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ακολούθησε ο τίτλος της Motor Oil με κλείσιμο στα 8,94 ευρώ (-0,11%).



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More