4 Μαΐ 2011

Οι γυναίκες σε θέσεις ισχύος «άπιστες όπως οι άντρες»


Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άντρες συναδέλφους τους να είναι

άπιστες, επειδή η οξυμένη αυτοπεποίθηση αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα απιστίας απ’ ό,τι το φύλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Επιστήμονες από το Πανεπίστήμιο Tilburg, στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον ψυχολόγο δρ Γιόρις Λάμερς, διαπίστωσαν πως σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι γυναίκες σε ισχυρές εργασιακές θέσεις έχουν ίσες πιθανότητες με τους άντρες να παρενοχλούν σεξουαλικά τους υφιστάμενούς τους.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποδηλώνουν ότι στο όλο θέμα ο παράγοντας-κλειδί είναι το φύλο, αλλά καμία από αυτές δεν έχει διεξαχθεί σε γυναίκες σε θέσεις εξουσίας», δήλωσε ο δρ Λάμερς.


«Καθώς ολοένα περισσότερες γυναίκες αποκτούν θέσεις ισχύος και θεωρούνται ίσες με τους άντρες, οι κρατούσες απόψεις για τη συμπεριφορά τους αρχίζουν να αλλάζουν, διότι αποδεικνύεται πως και αυτές υιοθετούν αρνητικές συμπεριφορές όπως οι άντρες».


Ο δρ Λάμερς και οι συνεργάτες του μελέτησαν 1.561 επαγγελματίες και των δύο φύλων. Το 58% από αυτούς είχαν μη διοικητικές θέσεις, το 22% είχαν θέσεις προϊσταμένων, το 14% είχαν μέση διοικητική θέση και το 6% είχαν ανώτατη διοικητική θέση.


Όλοι οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήματα για τις ερωτικές σχέσεις τους και την απιστία, καθώς και για το πόσο συχνά ταξίδευαν για δουλειά. Επιπλέον, μετρήθηκε το επίπεδο ισχύος και αυτοπεποίθησή τους.


Το φύλο δεν έκανε καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι παράγοντες που καθόριζαν το αν θα ήταν άπιστοι ή όχι ήταν το επίπεδο της επαγγελματικής ισχύος και η αυτοπεποίθησή τους.


«Ο κόσμος συχνά πιστεύει πως οι ισχυροί άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι άπιστοι», πρόσθεσε ο δρ Λάμερς. «Η μελέτη μας όμως δείχνει πως μεταξύ των ατόμων με θέση ισχύος, και τα δύο φύλα είναι εξίσου επιρρεπή στην απιστία».


Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Ψυχολογικής Επιστήμης» (JPS).






Πηγή : Web Only

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More