2 Μαΐ 2011

Ποια δίαιτα μετά το Πάσχα;

Η ξενοιασιά των διακοπών έχει πάρει μαζί της τα πασχαλινά τραπεζώματα και έχει φέρει τα «μη» και τα «πρέπει» που προστάζει η μόδα του καλοκαιριού. Η ζυγαριά που συνηγορεί με το καλοκαιρινό κλίμα, μας επαναφέρει με τη σειρά της στην πραγματικότητα και τα λίγα παραπάνω κιλά, τίμημα της ξενοιασιάς, μας υπενθυμίζουν τις ανάγκες του σώματός μας: πώς θα επανέλθω σε ένα φυσιολογικό βάρος μετά το Πάσχα και τον χειμώνα που πέρασε;
Η αποτοξίνωση, η μονοφαγία ή μήπως οι περίφημες χημικές δίαιτες ταιριάζουν στην περίσταση; Σίγουρα, τίποτα από τα παραπάνω... Μια βαθιά ανάσα θα σας βοηθήσει να βρείτε και πάλι την ψυχραιμία σας, ώστε να δείτε πως οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση μόνο στο αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να σας οδηγήσει: απότομη απώλεια βάρους και απότομη επαναπρόσληψη των κιλών που χάσατε αμέσως μετά τη δίαιτα.
Ξεκινήστε ανάποδα...
Προτού ξεκινήσετε μια τυχαία δίαιτα, τι θα λέγατε να φτιάξετε μόνοι σας τη δίαιτα που σας ταιριάζει... ακολουθώντας απλά βήματα.
Στάδιο 1. Σκεφτείτε γιατί και για ποιον θέλετε να χάσετε βάρος. Θέλετε να ταλαιπωρήσετε το σώμα σας ή μήπως θέλετε να αποχωριστείτε μια για πάντα τα πρώτα 5 κιλά; Μήπως το αδύνατο κορμί δεν είναι δικό σας όνειρο αλλά όσων θα δείτε από κοντά στον γάμο που έρχεται;
Στάδιο 2. Παρατηρήστε στην καθημερινή σας διατροφή ποιες συνήθειες σας παχαίνουν. Φταίνε οι μεγάλες μερίδες, μήπως τρώτε λίγες φορές την ημέρα σε ανεξέλεγκτες ποσότητες ή μήπως αυτό που σας παχαίνει δεν είναι το φαγητό αλλά το τσιμπολόγημα;
Από τη στιγμή που αντιληφθείτε τις δικές σας παχυντικές συνήθειες μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις δικές σας κακές συνήθειες. Μόνο όταν γνωρίσετε τον «εχθρό» θα κερδίσετε τη μάχη.
Στάδιο 3. Αναλογιστείτε ποια τρόφιμα καταναλώσατε σε μεγάλη ποσότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Στατιστικά το διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω τις υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.
*Προσθέστε τα φρούτα στα σνακ σας και τα λαχανικά είτε σε σαλάτα είτε ως φαγητό σε κάθε μεγάλο γεύμα. Θυμηθείτε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
*Για τις επόμενες 2 εβδομάδες βάλτε μία φορά μόνο κόκκινο άπαχο κρέας στη διατροφή σας και τις υπόλοιπες ημέρες αντικαταστήστε το με όσπρια, ψητά ψάρια, light γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
*Ενυδατωθείτε χωρίς παραπανήσιες θερμίδες. Θυμηθείτε πως τα αλκοολούχα ποτά αν και δροσιστικά δεν ενυδατώνουν ενώ σας φορτώνουν με παραπανήσιες θερμίδες αφού 1 γρ. αλκοόλ προσφέρει περίπου τις ίδιες θερμίδες με 1 γρ. λίπους. Αντίθετα, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλουν στην ενυδάτωσή μας, καθώς περιέχουν έως και 99% νερό, ανάλογα με το είδος.
Στάδιο 4. Βρείτε τους κατάλληλους «συμμάχους». Το θέμα φαίνεται τελικά ότι δεν είναι τα κιλά που έμειναν μετά το πέρας των γιορτών, αλλά πώς θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το να βιώνουμε ξανά και ξανά την ίδια κατάσταση. Ολα τα επιστημονικά δεδομένα και οι διεθνείς οργανισμοί σήμερα συγκλίνουν στο ότι μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό, θα μπορέσουμε να ρυθμίζουμε σωστά το βάρος μας. Η διαδικασία αυτή εκτός από πλάνο θέλει προσπάθεια.
Ζητήστε στήριξη
Ζητήστε από κάποιο κοντινό σας άτομο να σας στηρίξει. Αναζητήστε λύσεις για να ελέγξετε το τσιμπολόγημα και να αναγνωρίσετε την πείνα σας. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας με απλούς και καθημερινούς τρόπους. Αποφύγετε τις βίαιες λύσεις και αναζητήστε τη σωστή καθοδήγηση από ένα πτυχιούχο διαιτολόγο εξειδικευμένο στην τροποποίηση συμπεριφοράς. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More