6 Μαΐ 2011

Ελεύθερη πρόσβαση σε δίκτυα Wi-Fi. Υπέρ ή κατά;

Του Sanjit Biswas, Meraki


Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα εμπορικό κέντρο, σταθείτε για ένα λεπτό και υπολογίστε το πλήθος των ανθρώπων που ασχολούνται με τα iPhones ή τα Android smartphones τους. Η ενημέρωση του προφίλ στο Facebook, η αποστολή φωτογραφιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και η αναζήτηση κριτικών για προϊόντα πρίν προβούμε σε μια μεγάλη αγορά είναι τόσο συνήθεις δραστηριότητες όσο το να κουβεντιάζουμε με φίλους στο κινητό μας ενώ ταυτόχρονα κάνουμε τα ψώνια μας.


Όπως στα αεροδρόμια και τις καφετέριες, όλο και πιο πολλά μαγαζιά παρέχουν υπηρεσία Wi-Fi, ώστε η διαδικασία των αγορών να είναι πιο ευχάριστη για τους πελάτες τους και να έτσι να παραμένουν περισσότερο χρόνο στο κατάστημά τους -ανεξάρτητα από το αν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστο σήμα σε εσωτερικούς χώρους. «Οι καταναλωτές περιμένουν να μπορούν να συνδεθούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται», λέει η Catharine Dickey, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας εμπορικών κέντρων Westfield. «Οι πελάτες μας απολαμβάνουν πραγματικά τη χρήση του Wi-Fi στα εμπορικά μας κέντρα».


Αλλά τι γίνεται με το κόστος, την ασφάλεια και τα προβλήματα που συνεπάγονται για ένα τμήμα τεχνικών πληροφορικής η εγκατάσταση και συντήρηση ενός δικτύου Wi-Fi; Καθώς οι τεχνολογίες δικτύωσης εξελίσσονται μέρα με την ημέρα, το κόστος εγκατάστασης ενός ασφαλούς, επαγγελματικής κλάσσης συστήματος Wi-Fi έχει πέσει στο ένα δέκατο του κόστους σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Είναι το ίδιο εύκολο να το φτιάξεις όσο μία βιτρίνα καταστήματος. Στο Meraki, έχουμε τέτοια καταστήματα όπως η United Colors of Benetton που στήνει ένα δίκτυο σε λίγες μόλις ώρες -και καταλήγει να εξυπηρετεί 1.000 πελάτες την ημέρα.
 

Μια πιο βελτιωμένη εμπειρία αγορών οδηγεί σε πιο αφοσιωμένους αγοραστές, οι οποίοι περνούν περισσότερο χρόνο στο κατάστημα. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόστος, την ευκολία εγκατάστασης και την ασφάλεια δικτύου του Wi-Fi, το πραγματικό ερώτημα είναι: «Πότε αρχίζουμε;»

Κατά: Προσοχή στις παραβιάσεις της ασφάλειας

Της Mandeep Khera,, Cenzic


Η ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο Wi-Fi ενέχει πολλούς κινδύνους ασφάλειας –παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν την υπηρεσία συχνά απαιτούν από τους χρήστες να συμφωνήσουν με μία σειρά όρων χρήσης και ασφάλειας πριν την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο.


Αν και δεν έχει συμβεί ακόμη, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών θα μπορούσαν να βρεθούν υπόλογοι για σοβαρές παραβιάσεις του διαδικτύου. Οι χάκερ πάντα καραδοκούν στα μέρη που παρέχεται δίκτυο Wi-Fi spots και μπορούν να υποκλέψουν ονόματα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία από τραπεζικές και online συναλλαγές. Το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μέσω δημόσιου δικτύου Wi-Fi μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με να αφήνει κανείς τον υπολογιστή του αφύλακτο σε ένα internet café.


Όπως είδαμε στα τέλη του περασμένου έτους, μια επέκταση του Firefox με το όνομα "Firesheep" επέτρεπε στους χάκερς ουσιαστικά να υποκλέπτουν οποιοδήποτε ελεύθερο δίκτυο Wi-Fi και να συλλέγουν εμπιστευτικές πληροφορίες των χρηστών. Είναι δύσκολο για τα καταστήματα που προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi να λάβουν μέτρα έναντι τέτοιων απειλών. Και τελικά, γιατί να πρέπει; Συνήθως παρέχουν την υπηρεσία "ως έχει", χωρίς εγγύηση ασφάλειας για τους χρήστες.


Οι περισσότεροι καταναλωτές εξακολουθούν να αγνοούν τα προβλήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη δωρεάν σύνδεση μέσω δικτύων Wi-Fi - και το πώς οι χάκερ μπορούν να υποκλέψουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουν για να αντλήσουν οικονομικό όφελος. Μέχρι οι καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα αυτά, μόνον τα καταστήματα που μπορούν να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να προσφέρουν σύνδεση Wi-Fi στους πελάτες τους.

Οι γνώμες και τα συμπεράσματα που εκφράζονται στο DebateRoom δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Bloomberg BusinessWeek, του Businessweek.com, ή του Bloomberg LP.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More