2 Μαΐ 2011

Νεκρός ο Μπιν Λάντεν από αμερικανική επιχείρηση στο Πακιστάν

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο ιθύνων νους των σημαντικότερων τρομοκρατικών επιθέσεων είναι νεκρός, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε ιστορικό διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σχεδόν 10 χρόνια μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους και το θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων.

Ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ-Κάιντα σκοτώθηκε από επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Αμποταμπάντ, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Ισλαμαμπάντ, ενώ σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές σκοτώθηκαν και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Πριν από λόγο, οι πακιστανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι φωτογραφίες της σωρού του Μπιν Λάντεν που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι πλαστές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ανεπίσημα πως τα πρώτα αποτελέσματα του test DNA επιβεβαιώνουν πως το πρόσωπο που σκοτώθηκε στην επιχείρηση στο Πακιστάν είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Οι πρώτες αντιδράσεις από του Άραβες υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν έρχονται από το κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και τη Χαμάς στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP η κεντρική οργάνωση των Ταλιμπάν στο Πακιστάν απειλεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Πακιστάν με αιματηρές επιθέσεις, ενώ η παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε το θάνατο του Μπιν Λάντεν, κάνοντας λόγο για «δολοφονία» ενός αγίου Άραβα πολεμιστή», σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ehsanullah Ehsan, εκπρόσωπος του κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δήλωσε ότι οι πρώτοι στόχοι είναι ο ηγέτης του Πακιστάν Asif Ali Zardari και οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας και δεύτερος στόχος οι ΗΠΑ.

Ξένα μέσα μεταδίδουν, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση, ότι ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ότι η σωρός του ποντίστηκε σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση. Το Associated Press αναφέρει ότι η απόφαση για τη σωρό του λήφθηκε καθώς ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος απαιτεί τον ενταφιασμό εντός 24 ωρών από το θάνατο, ενώ θα ήταν δύσκολο να βρεθεί κράτος που θα δεχόταν τη σωρό του.

Η σωρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν ποντίστηκε σε αδιευκρίνιστο μέρος, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν μία κατάσταση κατά την οποία θα γινόταν τόπος λατρείας το σημείο ενταφιασμού του ηγέτη της Αλ-Κάιντα.

Εξάλλου, δεν υπήρχε χρόνος διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες για να μεριμνήσουν για μια πιθανή ταφή του, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο AFP. Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει  ότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως η σωρός του Μπιν Λάντεν είχε την κατάλληλη μεταχείριση.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν «την πιο σημαντική επιτυχία μέχρι σήμερα στην προσπάθεια του έθνους να νικήσει την Αλ-Κάιντα».

«Σήμερα, υπό τις οδηγίες μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση κατά συγκροτήματος στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν», σημείωσε ο Ομπάμα. «Μία μικρή ομάδα Αμερικανών πραγματοποίησαν την επίθεση με μοναδικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε. Φρόντισαν να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων. Μετά από ανταλλαγή πυρών, σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν το σώμα του», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε την Κυβέρνηση του Πακιστάν για τη συνεργασία της στην επιχείρηση. Επίσης, έδωσε τα εύσημα στον αμερικανικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. "Όσο καιρό κι αν χρειαστεί η δικαιοσύνη θα αποδοθεί" πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν φέρνει τέλος σε ένα ανθρωποκυνηγητό των αμερικανικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, και αποτελεί σημείο αναφοράς των αμερικανικών προσπαθειών να καταπολεμήσουν τη δραστηριότητα της Αλ Κάιντα, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως η επιχείρηση για το θάνατο του Μπιν Λάντεν διεξήχθη αργά την Κυριακή στο Abbottabad στο Πακιστάν μετά από μήνες προετοιμασίας και συγκέντρωσης πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες, που οδήγησαν στο καταφύγιο όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρκετές πληροφορίες για να προχωρήσουν με την επιχείρηση. Ανακοίνωσε ακόμη πως πρόκειται για «ιστορική ημέρα» τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το Πακιστάν.

Λίγη ώρα μετά από το διάγγελμα Ομπάμα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσει το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στη Νέα Υόρκη, στο σημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο World trade Center.

CIA: Η Αλ-Κάιντα θα προσπαθήσει να εκδικηθεί

Ο επικεφαλής της CIA, Leon Panetta, δήλωσε στο Reuters ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως η Αλ-Κάιντα θα προσπαθήσει να εκδικηθεί για το θάνατο του Bin Laden.

«Παρά το γεγονός ότι ο Bin Laden είναι νεκρός, η Αλ-Κάιντα δεν είναι. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν και θα πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και σε επαγρύπνηση», τόνισε ο Panetta.

Εξάλλου, μέλος του δικτύου της Αλ-Κάιντα στην αραβική χερσόνησο και ειδικότερα στην Υεμένη, παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης είναι νεκρός, ενώ χαρακτήρισε την εξέλιξη «καταστροφική», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
«Η είδηση αυτή είναι καταστροφή για μας. Αρχικά δεν το πιστεύαμε, όμως επικοινωνήσαμε με τα αδέρφια μας στο Πακιστάν οι οποίοι το επιβεβαίωσαν», ανέφερε το μέλος της Αλ-Κάιντα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More