4 Μαρ 2011

Eurostat: Στο 6,6% η ύφεση στην Ελλάδα στο δ΄ τρίμηνο

Στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat 
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε στη χώρα μας κατά 6,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση μόνο η χώρα μας εμφάνισε μείωση του ΑΕΠ.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τρίτο, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 1,4%.



Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο στο 2% έναντι 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%.
Στην ΕΕ των 27, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,2% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%.


Στο σύνολο του 2010, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,7% και στην ΕΕ-27 στο 1,8%, έναντι συρρίκνωσης 4,1% και 4,2%, αντίστοιχα, που είχε καταγραφεί το 2009.
Fitch: Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, καθώς και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, προειδοποιεί η Fitch Ratings στη νέα της έκθεση με τίτλο «Euro Area Sovereign Debt Snapshot» και θέμα τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης προβλέπεται να εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθευτούν, επιβάλλεται εκ νέου αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Standard & Poor's ανακοίνωσε  ότι διατηρεί το καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒ+ της χώρας μας με αρνητικές συνέπειες, τρεις μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση για το κίνδυνο υποβάθμισης της χώρας.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Η κρίση χρέους θα αντιμετωπιστεί


Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.
Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίθετα από ό,τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε».
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων. «Πάντως», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία. Και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ακόμη, παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.
ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρολαϊν Ατκινσον, ενώ μετέφερε επίσης τις διαβεβαιώσεις της Ελλάδας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους  .
Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Ατκινσον εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ «αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.
Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς
Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής θα έχει την Τρίτη, 8 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου.
Το πρόγραμμα τυων συναντήσεων έχει ως εξής:
- 10.00 π.μ., με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά
- 2.15 μ.μ., με την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
- 3.30 μ.μ., με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη
- 4.45 μ.μ., με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Απαισιόδοξοι για την οικονομία οκτώ στους 10
Απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση δηλώνουν οκτώ στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο».
Περισσότερο απαισιόδοξες όσον αφορά στην οικονομία εμφανίζονται οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η απαισιοδοξία διακατέχει περισσότερο τις «παραγωγικές» ηλικίες από 25 έως 44 ετών. Ο δείκτης απαισιοδοξίας χτυπά «κόκκινο» στην Αθήνα με ποσοστό 90%, ενώ στην περιφέρεια η απαισιοδοξία φτάνει το 73%. Λιγότερο απαισιόδοξοι σε ποσοστό 67% εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με 80% και των άλλων κομμάτων με 85%.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More