5 Μαρ 2011

Καρναβάλια στον κόσμο

Το καρναβάλι δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Περίτεχνες μάσκες, εντυπωσιακές στολές, ξέφρενα πάρτι και χορός μέχρι πρωίας, αποτελούν τα βασικά συστατικά πολλών καρναβαλιών σε όλο τον κόσμο.

 
Ρίο ντε Τζανέιρο: Viva Brazil!
Πρόκειται για το πιο φημισμένο καρναβάλι στον πλανήτη. Ο λόγος για τον «βασιλιά» των καρναβαλιών, που λαμβάνει χώρα κάθε χώρα στο γεμάτο αντιθέσεις Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Το καρναβάλι του Ρίο, λέγεται, πως διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1641, όταν ο κυβερνήτης της
χώρας, αποφάσισε την καθιέρωση μιας εβδομάδας εορτασμών, προς τιμήν του τότε βασιλιά της Πορτογαλίας.
Οι Βραζιλιάνοι, ένας λαός, που ανέκαθεν αγαπούσε τη μουσική και τον χορό, αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα και έκτοτε, το καρναβάλι του Ρίο, ανεβάζει κάθε χρόνο ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη. Οι προετοιμασίες για το καρναβάλι, διαρκούν όλη τη χρονιά και οι βραζιλιάνοι, από μικρή ηλικία εντάσσονται στις λεγόμενες «σχολές σάμπα», αναζητώντας τις τεχνικές εκείνες, που θα τους αναδείξουν ικανότερους χορευτές από την ομάδα της αντίπαλης σχολής. Και το φαντασμαγορικό θέαμα, που διαρκεί γύρω στις 20 ημέρες, φθάνει στην κορύφωσή του, όταν όλες οι σχολές παρελαύνουν στο περίφημο «σαμποδρόμιο» με επικεφαλής τη βασίλισσα του καρναβαλιού.
Καναδάς: το χιονισμένο καρναβάλι
Μπορεί στο Ρίο, οι χορεύτριες να φορούν αποκαλυπτικά μπικίνι, όμως στον Καναδά, η ενδυμασία του καρναβαλιού είναι αυστηρά χειμερινή. Και αυτό γιατί οι θερμοκρασίες, που επικρατούν στο Κεμπέκ, αυτή την εποχή του χρόνου είναι ιδιαίτερα χαμηλές και το χιόνι έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα!
Με σκούφο, γάντια και χοντρά μπουφάν, οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι του Καναδά, υποδέχονται τον «Μπονόμ Καρναβάλ», τον χιονάνθρωπο του καρναβαλιού και η φιέστα ξεκινά και διαρκεί κοντά 20 ημέρες! Πέρα από τις παρελάσεις με τα άρματα, τις εντυπωσιακές στολές και τις υπαίθριες μπάντες, πρωταγωνιστικό ρόλο στο καρναβάλι του Κεμπέκ, παίζει το χιόνι. Έκθεση γλυπτών στον πάγο, αγώνες ταχύτητας με έλκηθρα και βουτιές σε παγωμένες λίμνες για τους τολμηρούς, αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτότυπες ιδέες του καναδέζικου καρναβαλιού!

Βενετία: η πατρίδα της Comedia del’ arte..
Δόγηδες, μαρκησίες, ευγενείς αλλά και σάτυροι, συγκεντρώνονται όλοι μαζί σε μια ατμοσφαιρική γιορτή, που δύσκολα θα ξεχάσετε. Ο λόγος για το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας, όπου το φυσικό «κινηματογραφικό» σκηνικό της Βενετίας, αποτελεί το ιδανικότερο φόντο για τις παραδοσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Η πατρίδα της comedia del’ arte, η μελαγχολική Βενετία, αυτές τις ημέρες γεμίζει με καρναβαλιστές από όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν στα εκατοντάδες δρώμενα της πόλης. Χειροποίητες μάσκες και βαρύτιμες στολές, φτιαγμένες από βενετσιάνους τεχνίτες, κάνουν την εμφάνισή τους στη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, διατηρώντας ζωντανο, ένα από τα πιο παραδοσιακά καρναβάλια του κόσμου, που έχει τις ρίζες του στον 18ο αιώνα.
Τενερίφη: με άρωμα Καραϊβικής!
Λέγεται, πως το καρναβάλι της Τενερίφης είναι το δεύτερο σπουδαιότερο μετά από εκείνο του Ρίο. Σε γεωγραφική θέση «κλειδί», η Τενερίφη, ήταν παλιότερα το σταυροδρόμι των καραβιών, που ταξίδευαν στην Ευρώπη και την Αμερική και απέκτησε έντονα στοιχεία από την Καραϊβική, που γλεντούσε ξέφρενα το καρναβάλι. Οι κάτοικοι της Τενερίφης, κυριολεκτικά ζουν για το πολύχρωμο καρναβάλι τους, που διαρκεί τρεις ολόκληρες εβδομάδες.
Η ανάδειξη της βασίλισσας του Καρναβαλιού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του νησιού και η αναμετάδοσή της, γίνεται από την τοπική τηλεόραση, ένα πρόγραμμα, που σημειώνει πάντα ρεκόρ θεαματικότητας!

Καραϊβική: εκεί που ξέρουν να γλεντούν
Θάλασσα, ακρογιαλιές, ήλιος και ρούμι. Υπάρχουν καλύτεροι λόγοι, για να γιορτάσει κανείς; Η Καραϊβική, έχει αποδείξει, πως ξέρει να γλεντά και μάλιστα χωρίς όρια, όταν πρόκειται για την περίοδο του καρναβαλιού. Κάθε νησάκι, έχει τα δικά του, τοπικά έθιμα και οι εορτασμοί διαρκούν περίπου 20 ημέρες. Ωστόσο, το κορυφαίο γεγονός, όλων των νησιών είναι η ανάδειξη της τοπικής βασίλισσας κάθε καρναβαλιού, που γίνεται μέσα από μια διαδικασία καλλιστείων, για την πιο κεφάτη και όμορφη παρουσία.
Νέα Ορλεάνη: το πιο jazz καρναβάλι
Ένα από τα πιο jazz καρναβάλια, που θα ζήσετε ποτέ, λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης. Εγχώριες μπάντες πνευστών, γυρνούν τους δρόμους της πόλης παίζοντας μουσικές ενώ και οι κάτοικοι της περιοχής, μεταμφιέζονται, συμμετέχοντας σε ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια του πλανήτη. Αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η λεγόμενη «Αμαρτωλή Τρίτη» (Mardi Gras), η τελευταία Τρίτη πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, όπου όλοι τρώνε κρέας!
Γερμανία: οι καρναβαλιστές του Νοέμβρη!
Μπορεί για εμάς το καρναβάλι να τοποθετείται χρονικά γύρω στον Φεβρουάριο, όμως για τους Γερμανούς, οι εορτασμοί ξεκινούν αρκετά νωρίτερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο! Με πρωταγωνίστρια την καρναβαλική Κολωνία, η Γερμανία μπαίνει στη λεγόμενη «Πέμπτη εποχή», όπου οι κανόνες καταρρίπτονται και τα «πρέπει» πεθαίνουν. Το ωράριο των pubs αλλάζει, η γερμανική πειθαρχία πάει περίπατο και οι άλλοτε αυστηροί Γερμανοί πίνουν και γλεντούν μέχρι πρωίας. Και όλα αυτά, ξεκινούν στην Κολωνία το ενδέκατο λεπτό, της ενδέκατης ώρας, της ενδέκατης ημέρας, του ενδέκατου μήνα του χρόνου…

Νίκαια: παραδοσιακός λουλουδοπόλεμος…
Το καρναβάλι στη Νίκαια της Γαλλίας είναι το πιο ευωδιαστό καρναβάλι του κόσμου! Και αυτό, γιατί κατά τη διάρκειά του, λαμβάνει χώρα ο πιο εντυπωσιακός λουλουδοπόλεμος, που έχετε ζήσει ποτέ. Οι καρναβαλιστές παρελαύνουν με άρματα στολισμένα με λουλούδια πετώντας μπουκέτα στο κοινό, το οποίο με την σειρά του, ανταποδίδει τα «πυρά», πετώντας ματσάκια από μιμόζες, το λουλούδι-σύμβολο της Νίκαιας!
Βέλγιο: … και ο πόλεμος του πορτοκαλιού!
Και από τον λουλουδοπόλεμο, ώρα για… πορτοκαλοπόλεμο! Στην πόλη Binche, διοργανώνεται κάθε χρόνο η φαντασμαγορική παρέλαση αρλεκίνων και πιερότων, που εντυπωσιάζουν το κοινό.
Αλλά, οι εκπλήξεις, δεν σταματούν εδώ. Τόσο οι καρναβαλιστές, που παρελαύνουν όσο και οι επισκέπτες, επιδίδονται σε έναν άνευ όρων πορτοκαλοπόλεμο, προκαλώντας την περιέργεια και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων.
Κούβα: η βράβευση της κομπάρσας
Πολύχρωμα άρματα, εντυπωσιακές στολές και ρούμι. Άφθονο ρούμι. Αυτό είναι με λίγα λόγια το καρναβάλι της Αβάνας, που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1895. Οι επιδέξιες χορευτικές φιγούρες πρωταγωνιστούν κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης στον παραλιακό δρόμο Malecon. Οι καλύτεροι μουσικοί της Κούβας, ξετυλίγουν το ταλέντο τους πάνω στη σκηνή ενώ στο τέλος του καρναβαλιού, η καλύτερη μπάντα βραβεύεται από την κριτική επιτροπή, όπως και το καλύτερο άρμα, η καλύτερη «κομπάρσα», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται στα κουβανέζικα.

Κύπρος: η γιορτή της καντάδας
Ποιος είπε, πως μόνο η Πάτρα, φημίζεται για το καρναβάλι της; Η Κύπρος και συγκεκριμένα η Λεμεσός, φημίζονται εξίσου για το καρναβάλι τους, το οποίο όμως, ξεφεύγει εντελώς από τα συνηθισμένα. Στο καρναβάλι της Λεμεσού, που συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, κυριαρχούν δύο βασικά στοιχεία: το καλό κρασί και οι… καντάδες!
Οι Κύπριοι «κανταδόροι» με τις κιθάρες και τα μαντολίνα τους, τριγυρνούν στις γειτονιές της πόλης, σκορπίζοντας το κέφι και την χαρά είτε περπατώντας κατά ομάδες είτε περιφερόμενοι πάνω σε χρυσοστόλιστα άρματα στα σοκάκια της Λεμεσού, τραγουδώντας σατιρικά τραγούδια της Αποκριάς και ξεσηκώνοντας τους επισκέπτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More