2 Μαρ 2011

Αλλεργίες: προσοχή, έρχεται η εποχή τους...

Για εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, η… κρίσιμη περίοδος είναι προ των πυλών. Τα λουλούδια και η γύρη θα οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση, φαγούρα στα μάτια και γενική ατονία, ενώ για όσους πάσχουν από άσθμα, οι αλλεργίες μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία.


Και υπάρχουν και χειρότερα νέα: μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας της γης και μιας επιμήκυνσης της περιόδου αλλεργιών. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Lewis Ziska του
Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η εποχή της… γύρης, διαρκεί πλέον 27 ημέρες περισσότερο στις βορειότερες περιοχές της Βορείου Αμερικής, κυρίως επειδή ο χειμώνας αρχίζει αργότερα και τελειώνει νωρίτερα, παρατείνοντας το χρόνο των αλλεργιών. Αυτή δεν είναι η πρώτη απόδειξη για το ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινώσει τις αλλεργίες, αλλά είναι η πιο λεπτομερής.
Όπως αναφέρει στο blog της η As Kim Knowlton — ερευνήτρια στο Natural Resources Defense Council και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, οι αποδείξεις είναι τρανές: «γνωρίζαμε ήδη ότι η άνοιξη ερχόταν 10 έως 14 ημέρες νωρίτερα από ό, τι πριν από 20 χρόνια. Όμως αυτή η έρευνα μέτρησε για πρώτη φορά την διάρκεια της περιόδου αλλεργιών στις ΗΠΑ και βρήκε ότι πλέον επιμηκύνεται, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ειδικά στα βορειότερα (πολιτείες όπως η Μινεσότα και το Ουισκόνσιν σημείωσαν κάποια από τα ισχυρότερα αποτελέσματα.) Αν αυτές οι τάσεις υπερθέρμανσης του πλανήτη συνεχιστούν (όπως προβλέπεται), με την αλλαγή του κλίματος, η υγεία των ατόμων με σοβαρές αλλεργίες ή άσθμα, θα μπορούσε να επιδεινωθεί.
Οι ερευνητές εξέτασαν ποσοστά των αλλεργιών και της ημερήσιας θερμοκρασίας, στον Καναδά και τις ΗΠΑ, σε 10 διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη. Σε οκτώ από αυτές τις περιοχές - και στα επτά σημεία βορείως των 40 μοιρών γεωγραφικού πλάτους, γύρω από τη Φιλαδέλφεια - η περίοδος αλλεργίας επιμηκύνθηκε μεταξύ του 1995 και του 2009.
Είναι λογικό η επιμήκυνση στην εποχή αλλεργιών να είναι πιο εμφανής βορειότερα, λένε οι ερευνητές. Οι κλιματολόγοι έχουν προβλέψει από καιρό, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι πιο έντονη στους πόλους της γης και μέχρι στιγμής η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται. Αντίθετα, σε πιο νότιες πόλεις όπως το Georgetown του Texas, η εποχή αλλεργίας ήταν μικρότερη κατά 4 μέρες. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη, είπε ο Ziska στο DiscoveryNews.
Βέβαια, 14 χρόνια είναι ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι ερευνητές να συνάγουν μακροπρ
όθεσμα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει τις αλλεργίες στο μέλλον.
Πάντως, υπάρχει ήδη διπλασιασμός της εκδήλωσης άσθματος στις ΗΠΑ από το 1980 και το ότι η άνοιξη διαρκεί περισσότερο και έρχεται νωρίτερα – άρα υπάρχει και περισσότερη γύρη - δε βοηθάει, επισημαίνει στο healthland.time.com, ο Paul Beggs, περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία: «η σημαντική επιμήκυνση της περιόδου αλλεργιών, ιδιαίτερα στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη της Βόρειας Αμερικής, τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, όπως αποκάλυψε αυτή η έρευνα, ενισχύει την πιθανότητα, η κλιματική αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More