25 Ιαν 2012

Συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην τοπική διοίκηση, ένας χρόνος με τη νέα δημοτική αρχή στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και περισσότερο από 15 μήνες δράσης της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, χρόνος επαρκής για να βγουν συμπεράσματα.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στη διακήρυξή της το καλοκαίρι του 2010 ανέφερε: «Ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, πως και όλοι οι δήμοι, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τον οδοστρωτήρα του «Καλλικράτη».
Όπως και με τον «Καποδίστρια» που το μόνο που κέρδισε ήταν ένα υπέρογκο χρέος και μια πλήρη εγκατάλειψη από το κράτος με υποχρηματοδότηση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που κοστίζουν, έτσι και τώρα με την ανταποδοτικότητα, την συναντίληψη και την πλήρη ιδιωτικοποίηση, ο «Καλλικράτης», δημιουργεί ισχυρούς, μεγάλους σε μέγεθος και πληθυσμό Δήμους που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν ευνοϊκό πλαίσιο δράσης για το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο.
Αυξάνει την επιχειρηματική ικανότητα της τοπικής διοίκησης για συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής, αλλά και δράση σε άλλους τομείς όπως ενέργειας, υγείας, παιδείας κλ.π. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις του κεφαλαίου, σε νέους τομείς με ευνοϊκούς (ληστρικούς ) όρους έρχονται να δέσουν με τις αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά(μνημόνιο) και να εξασφαλίσουν διπλά κέρδη στους κεφαλαιοκράτες, καταστροφή για όλα τα λαϊκά στρώματα..
Ένα χρόνο μετά:
Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν και κυρίως βιώνουν αυτές τις δραματικές αλλαγές στην τοπική διοίκηση και της μετατροπής του δήμου σε επιχείρησημε ελάχιστη χρηματοδότηση (παράδειγμα χρηματοδότησης ΣΑΤΑ: 2009 2,5 εκ. ευρώ/20101, 3 εκ. ευρώ/ 2011 780 χιλ. ευρώ/ 2012??), με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, με απαίτηση για περισσότερα τέλη και φόρους.
Η αξιολόγηση της δημοτικής αρχής του δήμου ΙΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) πρέπει να στηρίζεται σε κάποιες βασικές αρχές π.χ α)τις προεκλογικές θέσεις της, β)την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κεντρικής διοίκησης, γ)την εναρμόνιση με τον “Καλλικράτη”, δ)τις προσδοκίες και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας ε) της στήριξης στον αγώνα επιβίωσης πλατιών στρωμάτων του δήμου μας, στ) τον έλεγχο και τη διαφάνεια, κ.λ.π.
Αρκετές, οδυνηρές αποκαλύψεις έχουν γίνει τόσο όσον αφορά στον κεντρικό σχεδιασμό της τοπικής διοίκησης με τον «Καλλικράτη» όσο και την πειθήνια δημοτική πλειοψηφία και όχι μόνο.
Ο δήμος έχει κληρονομήσει ένα υπέρογκο χρέος πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Καμία προσπάθεια από την δημοτική πλειοψηφία ελέγχου και απόδοσης ευθυνών είτε προς την κεντρική κυβέρνηση (παρακρατηθέντα, ελλιπής χρηματοδότηση) είτε προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές (κακοδιαχείριση, σπατάλη σε έργα κλπ. λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων)
Η κρατική χρηματοδότηση είναι ελάχιστη περίπου στο μείον 25% για το 2011 και για το 2012 θα είναι μείον 34%. (είναι κοινό μυστικό πως ούτε τα σκουπίδια δεν θα μπορεί ο δήμος να μαζέψει, ούτε το νερό, το βασικό αγαθό, δεν θα μπορεί να παρέχει, η ΔΕΥΑΜ βυθίζεται στην εγκατάλειψη της «ανταποδοτικότητας». Καμιά διαμαρτυρία, διάβημα, καταγγελία για τον οικονομικό στραγγαλισμό από τη δημοτική αρχή).
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων είναι τεράστια χωρίς κονδύλια φυσικά.
Υπάρχει νέος ισχυρός κανονιστικός ρόλος του κράτους.
Όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ψηφίστηκαν από τη δημοτική πλειοψηφία (αρκετές και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις)είναι πιστότατη εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ούτε σκέψη για διαμαρτυρία απαίτηση των παρακρατηθέντων πόρων από την τοπική διοίκηση, για μείωση των τελών και φόρων (όπως πρότεινε από τον Ιανουάριο του 2011 η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), για μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΜ (ούτε τώρα που μειώθηκαν κατά περίπου 25% οι δαπάνες για τους μισθούς των εργαζομένων σε αυτή), για στοιχειώδη έλεγχο της διαχείρισης από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στις δημοτικές αλυκές Τουρλίδας.
Καμία προσπάθεια για ουσιαστική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προσπάθησε
α)μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να παρουσιάσει την άλλη άποψη για τη λειτουργία του δήμου ενάντια στο «Καλλικράτη» και στο δήμο επιχείρηση, για δήμο συμπαραστάτη στο αγώνα του λαού για επιβίωση, για ελάφρυνση των βαρών,
β)να πληροφορήσει κινητοποιήσει τους δημότες με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, καταγγελίες.(μείωση τελών και τιμολογίων ΔΕΥΑΜ, για ΧΥΤΑ, για τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ)του δήμου, για απολογισμούς πρώην δήμων κ.λ.π).
Σήμερα είναι απαίτηση των καιρών όλοι να βρεθούμε ενωμένοι ενάντια στη λαίλαπα την αντιλαϊκή πρέπει να χτίσουμε τη δική μας ενότητα τα δικά μας μετερίζια απέναντι στην πλουτοκρατία και τους εκπροσώπους της αλληλέγγυοι στους αγώνες όλων των κλάδων.
ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ κόντρα στα μνημόνια, τα χαράτσια, στην τρόικα, την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, στην Ε.Ε.
Καλούμε όλους και όλες σε συγκέντρωση συζήτηση
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 27/1/2012 Παρασκευή, ώρα 6.30μ.μ
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More