26 Ιαν 2012

Στους δήμους 35.000 άνεργοι

Θέσεις εργασίας σε περίπου 35 χιλιάδες ανέργους αναμένεται να προσφέρει μέσα στο έτος, το πρόγραμμα έργων αυτεπιστασίας στους δήμους που θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο Φεβρουάριο οπότε και θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις. Συνολικά από το πρόγραμμα - μέχρι το 2014 οπότε και θα ολοκληρωθεί - εκτιμάται ότι θα προκύψουν 100-120.000 θέσεις εργασίας, όπως ανακοινώθηκε χθες από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το ύψος του προγράμματος εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά και θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους και έσοδα των δήμων.

«Ωφελημένοι» κατά βάση αναμένεται να είναι άνεργοι ηλικίας από 18 έως 65 ετών οι οποίοι θα απασχοληθούν σε έργα αυτεπιστασίας για 135 ημερομίσθια ετησίως και θα λαμβάνουν κλιμακωτά, ανάλογα με την ειδικότητα, έως 625 ευρώ καθαρά το μήνα.
Οι άνεργοι θα κληθούν με πρόσκληση του ΟΑΕΔ να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα η διαδικασία να γίνει στα ΚΕΠ και στα δημοτικά καταστήματα τα οποία για το λόγο αυτό θα λειτουργούν και απογευματινές ώρες.
Με την αίτησή του, ο κάθε υποψήφιος θα προσδιορίζει την ειδικότητα για την οποία ενδιαφέρεται, ενώ ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει τον πίνακα κατάταξης ανέργων και ύστερα από την έγκριση του ΑΣΕΠ, θα προχωρήσει στη διαμόρφωση πινάκων ανά δήμο. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εργάτες γενικών καθηκόντων, ηλεκτρολόγους, οδηγούς, οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικούς και διαχειριστές μηχανημάτων. Η επιλογή των απασχολουμένων, όπως επισημάνθηκε, «θα γίνει με απολύτως διαφανείς και συγκεκριμένες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια στα οποία σημαίνοντα ρόλο παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (π.χ. ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου), καθώς και η ειδικότητα».
Ηλίας Μπενέκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More