26 Ιαν 2012

Επιφυλακτικές οι Ελληνίδες για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου

 
Οι Ελληνίδες γνωρίζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο μόνο μία στις δέκα προτίθεται να προχωρήσει σε εμβολιασμό! Την ίδια στιγμή, μόλις το 14% των Ελληνίδων έχει λάβει το προληπτικό εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων από πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 2.789 γυναικών που εκπονήθηκε από τον Ομιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ με αφορμή την 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας (25 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου).

Ενημερωμένες οι Ελληνίδες αλλά…

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι εννέα στις δέκα γυναίκες γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, επτά στις δέκα γνωρίζουν ότι το εμβόλιο είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ηλικίες 12-26 ετών.
Ωστόσο, από το σύνολο των ερωτηθέντων γυναικών μόλις το 13,91% έχει ήδη εμβολιαστεί. Ανάλογο (μικρό) ποσοστό γυναικών που ανέρχεται στο 11,5% είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στον εμβολιασμό, ενώ η πλειονότητα ( 62,71%) δεν έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 12 έως 26 ετών, ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών. Για τις συγκεκριμένες ηλικίες είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV σε ηλικία 12 έως 15 ετών συνιστάται ως εμβολιασμός ρουτίνας. Αναφορικά με το τεστ Παπανικολάου, διευκρινίζουν ότι αυτό πρέπει να γίνεται συστηματικά και στις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί.

Ασφαλές το εμβόλιο, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνουν ότι έπειτα από πέντε χρόνια κυκλοφορίας και χορήγησης σε 120 εκατ. γυναίκες είναι πολύ υψηλή. «Με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής των δύο εμβολίων σε διάφορες χώρες, μπορεί να θεωρηθεί ότι η πρώτη περίοδος επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολιασμού έχει περατωθεί επιτυχώς», ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκληση για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας χαρακτήρισε την προαγωγή του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο κ. Αρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, καθώς όπως είπε: «Την τελευταία 5ετία η εισαγωγή του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) έχει ήδη καταφέρει να μειώσει σημαντικά τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό σε χώρες όπως η Αυστραλία».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός είναι μια επένδυση των γυναικών στον εαυτό τους και την υγεία τους. Ο εμβολιασμός αφορά όλες τις γυναίκες. Τις αφορά ως μητέρες οι οποίες οφείλουν να εμβολιάσουν τις κόρες τους, αλλά και ως νέες γυναίκες, οι οποίες οφείλουν να προστατεύουν την υγεία τους».

Τέλος, η πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κυρία Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου δήλωσε ότι ο όμιλος συνεχίζει την εντατική προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού όσον αφορά στις εξελίξεις για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More