29 Απρ 2011

Τι κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων;

Ε, λοιπόν ναι. Το επόμενο Σάββατο, που θα πάτε στο super market, θα πάρετε μαζί και τα γυαλιά της μυωπίας σας. Θα τα φορέσετε καθώς θα διασχίζετε με το καροτσάκι τους διαδρόμους και πριν επιλέξετε οποιοδήποτε προϊόν, θα διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα του (με το ανάλογο περισπούδαστο ύφος…) προκαλώντας τον θαυμασμό των υπόλοιπων πελατών αλλά και καμαρώνοντας κρυφά, που επιτέλους αποκτήσατε καταναλωτική συνείδηση….
Η αλήθεια πίσω από τις ετικέτες
Πολύ καλά κάνετε. Οφείλουμε να ξέρουμε, τι τρώμε. Και ακόμη και αν δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε όλα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, το να έχουμε έστω μια στοιχειώδη ιδέα για το πόσες θερμίδες περιέχει ένα τρόφιμο ή πόσα λιπαρά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποκτάμε μια νέα οπτική στη διαμόρφωση του καθημερινού μας διαιτολογίου.
Όμως, οι φωνές που αναφέρουν, πως οι ετικέτες των τροφίμων είναι σε αρκετά σημεία παραπλανητικές, δυστυχώς πληθαίνουν. Πολλοί μιλούν για συστατικά, που ενώ αναγράφονται σε μια ετικέτα ούτε καν εμπεριέχονται στο τρόφιμο ενώ άλλοι πιστεύουν, πως και οι αναφερόμενες ποσότητες είναι εντελώς ψευδείς.
Ας δούμε, ποιες είναι οι συνηθέστερες «παγίδες» που κρύβουν οι ετικέτες τροφίμων:
-Sugar Free: σε αρκετά προϊόντα θα έχετε δει να αναγράφεται το free (χωρίς) που συνοδεύεται από το ζάχαρη/ λιπαρά κ.λπ. Έτσι, οι καταναλωτές πιστεύουν λανθασμένα, πως το εν λόγω προϊόν δεν έχει καθόλου ζάχαρη ή καθόλου λιπαρά αντίστοιχα. Όμως, στην πραγματικότητα, το “free” σημαίνει, πως στο προϊόν υπάρχει ζάχαρη ή λιπαρά αλλά σε μικρότερες ποσότητες…
Light: άλλη μια λέξη-παγίδα. Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν που αναγράφει τη λέξη light έχουμε την εντύπωση, πως περιέχει λιγότερες θερμίδες από την «κανονική» εκδοχή του. Λανθασμένα ενδεχομένως, ίσως πιστέψουμε, πως το εν λόγω προϊόν έχει μηδενική ενεργειακή αξία, όμως αυτό είναι μια εντελώς παραπλανητική άποψη καθώς ο όρος light, σημαίνει στην ουσία, πως οι θερμίδες έχουν μειωθεί κατά 30% αλλά ακόμη εμπεριέχεται το 70% στο τρόφιμο…
RDA: ένα ακόμη διατροφικό μπέρδεμα για τους καταναλωτές. Αρκετά τρόφιμα πλέον, αναγράφουν στην ετικέτα τη συνιστώμενη ημερήσια κάποιων συστατικών τους, όμως στην πραγματικότητα το τρόφιμο που περιέχεται στην συσκευασία είτε υπερκαλύπτει αυτή την ποσότητα είτε ούτε καν την εξασφαλίζει, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να οδηγούνται σε σημαντικά διατροφικά λάθη.
Αλλεργίες: πολλοί καταναλωτές είναι αλλεργικοί σε διάφορα είδη τροφίμων. Αρκετά τρόφιμα επίσης, εμπεριέχουν ίχνη συστατικών (π.χ. αυγών, ξηρών καρπών, ζάχαρης κ.α.) που ούτε καν αναφέρονται στην ετικέτα. Έτσι, αν π.χ. κάποιος καταναλωτής είναι αλλεργικός στα αμύγδαλα και σε κάποιο τρόφιμο εμπεριέχονται ίχνη αμυγδάλου, χωρίς όμως να αναγράφονται στην ετικέτα, τότε κινδυνεύει άμεσα η ζωή του απλά και μόνο από ελλιπή πληροφόρηση.
Τα αμφιλεγόμενα «Ε»: σίγουρα θα έχετε ακούσει για την καρκινογόνο δράση αρκετών «Ε», που ενδεχομένως εμπεριέχονται στα τρόφιμα. Γνωρίζετε, όμως, ποια είναι τα πραγματικά επικίνδυνα και ποια όχι; Μάλλον όχι, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε. Έτσι, οι βιομηχανίες τροφίμων απλά και μόνο αναφέρουν τα «Ε» που εμπεριέχονται σε κάθε τρόφιμο χωρίς να διευκρινίζουν αν είναι βλαβερά ή όχι για τον ανθρώπινο οργανισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More