30 Απρ 2011

Χάστε βάρος τρώγοντας... αργά

Το να τρώμε αργά, είναι μια... στρατηγική για την απώλεια βάρους που βασίζεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας, αισθάνεται πληρότητα περίπου 20 λεπτά μετά το στομάχι μας. Αυτό το χρονικό διάστημα συντελείται συχνά υπερκατανάλωση τροφής που τελικά συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Κάνοντας μερικές εύκολες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να επιβραδύνουμε την κατάποση και να αφήσουμε το μυαλό μας να… προλάβει το στομάχι μας. Έτσι, θα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, χωρίς να νιώθουμε πως πεινάμε και επιπλέον θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας.
1. Περισσότερος χρόνος αφιερωμένος στο φαγητό: φαίνεται αντιφατικό ως προς το στόχο της απώλειας βάρους, αλλά δεν είναι. Αν αφιερώσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να φάμε, είναι σίγουρο ότι ο ρυθμός μας θα είναι γρήγορος, με αποτέλεσμα το σώμα μας να μην έχει ποτέ την ευκαιρία να μας ειδοποιήσει ότι δε χρειάζεται τόσο πολύ φαγητό. Για να το ελέγξουμε, θα πρέπει να ρυθμίσουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να τρώμε αργά και ήρεμα, αφιερώνοντας πάνω από 30 λεπτά. Περίπου στα δύο τρίτα του χρόνου αυτού, θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε πλήρεις και δε θα έχουμε επιθυμία για περισσότερο φαγητό.
2. Αντικαταστήστε τα πιρούνια με chopsticks: η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια, κάπως δραστική λύση, αλλά όμως εγγυημένη για να τρώμε πιο αργά. Ξεκινήστε με την αγορά ενός ωραίου ζευγαριού chopsticks για τα ασιατικά σας γεύματα και συνεχίστε να τα χρησιμοποιείτε και για τα υπόλοιπα. Με αυτό τον τρόπο θα τρώτε μικρότερη ποσότητα φαγητού σε κάθε σας μπουκιά κ έτσι θα τρώτε πιο αργά. Τα chopsticks απαιτούν επίσης μεγαλύτερη επιδεξιότητα και συγκέντρωση από ό, τι ένα πιρούνι. Αν πάντως δε σας αρέσει η ιδέα, μπορείτε αντί αυτής να δοκιμάσετε να τρώτε με το αριστερό σας χέρι (ή με το δεξί αν είστε αριστερόχειρες), ώστε να τρώτε πιο αργά.
3. Μείνετε συγκεντρωμένοι: Το πιθανότερο είναι πως σας αρέσει να τρώτε με παρέα και ιδιαίτερα με μέλη της οικογένειάς σας. Είναι σημαντικό όμως να μην παρασύρεστε από τις συνομιλίες σας με τους άλλους, χάνοντας έτσι τη διατροφική διαδικασία. Ο στόχος είναι να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά, τρώγοντας αργά και συγκεντρωμένα, ακόμη και όταν μιλάμε με άλλους.
4.Πίνετε νερό ανάμεσα στις μπουκιές: αν και το νερό δε μειώνει την όρεξη, επιβραδύνει τη διαδικασία του φαγητού και φυσικά είναι ωφέλιμο. Οπότε μια καλή ιδέα είναι να πίνουμε μικρή ποσότητα νερού ανάμεσα στις μπουκιές, ώστε να τρώμε πιο αργά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More