30 Απρ 2011

Πόση αλήθεια κρύβει το «βαριέμαι μέχρι θανάτου»;

Πόσο συχνά λέτε, πώς «βαριέμαι που ζω» ή ακόμη πιο ακραία «βαριέται η γη που με σηκώνει»; Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλείς εκφράσεις, που όλοι μας ξεστομίζουμε κατά καιρούς χωρίς καν να σκεφτόμαστε, πως ενδέχεται πέρα από μεταφορική να έχουν και κυριολεκτική σημασία…
Σκοτώνει η… βαρεμάρα;
Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Epidemiology», ανέφερε, πως όσοι παραπονιούνται συχνά για το υψηλό επίπεδο «βαρεμάρας», που χαρακτηρίζει τη ζωή τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό ή καρδιά σε σχέση με όσους απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους και δεν παραπονιούνται με το παραμικρό…
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph», η έρευνα, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 7.500 δημοσίων υπαλλήλων, ηλικίας 35-55 ετών για μια μεγάλη χρονική περίοδο, συνολικά 25 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.
Οι συμμετέχοντες, που δήλωναν συχνά, πως βαριούνται τη ζωή τους, είχαν κατά 40% περισσότερες δυνατότητες να χάσουν τη ζωή τους ως το τέλος της έρευνας, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Ανθυγιεινή ζωή για όσους βαριούνται
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, πως όσοι δήλωσαν συχνά, πως… βαριούνται μέχρι θανάτου, ήταν εκείνοι, που είχαν τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, καθιστική ζωή και παχυσαρκία είναι ορισμένοι από τους παράγοντες, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων, που δεν… φημίζονται για το κέφι τους για ζωή και δράση!
Αλλά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως οι γυναίκες είχαν υπερδιπλάσια ποσοστά… βαρεμάρας. Ωστόσο, αποδείχθηκε, πως δεν ήταν μόνο θέμα φύλου αλλά και κοινωνικής καταξίωσης. Όσοι συμμετέχοντες ήταν νεότεροι σε ηλικία και έκαναν δουλειές μικρότερης κοινωνικής αναγνώρισης, ήταν και περισσότερο επιρρεπείς στη… βαρεμάρα!
Αναζητήστε συγκινήσεις και πείτε αντίο στην ανία
Οι επιστήμονες ανέφεραν, πως η άχαρη μονοτονία της καθημερινότητας μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές καρδιοπάθειας ή σε εγκεφαλικό. Για τον λόγο αυτό, συμβουλεύουν όσους πιστεύουν, πως η δουλειά τους ή η ζωή τους, δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πέφτουν συχνά σε απραξία λόγω… βαρεμάρας, να αναθεωρήσουν την καθημερινότητά τους αναζητώντας νέες συγκινήσεις.
Η ζωή χωρίς ενδιαφέρον μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία, αναφέρουν οι ειδικοί και συμβουλεύουν, πως ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί να αντλήσει χαρά και ενθουσιασμό από τη δική του ζωή, ας αναλογιστεί, πως ακριβώς μπορεί να βοηθήσει τη ζωή των δικών του ανθρώπων, φίλων και συγγενών, προσθέτοντας έτσι, το απαραίτητο «αλατοπίπερο» και στη δική του καθημερινότητα.
Λιλή Καρακώστα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More