25 Μαρ 2011

Γεννηθήτω το Σύμφωνο «Euro plus»

Επιτεύχθηκε χθες αργά το βράδυ συμφωνία για το «Σύμφωνο το ευρώ», με τη Γερμανία να πετυχαίνει επιμήκυνση του χρόνου συνεισφοράς της και με ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα διαθέτει άμεσα 500 δισ. ευρώ σε χώρες-μέλη με προβλήματα.
"Υιοθετήσαμε τη συμφωνία του ευρώ (Euro plus pact), είναι αυτό που θέλουν περισσότερο οι χώρες της ευρωζώνης" σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας πως στην υιοθέτηση του Συμφώνου προχωρούν και 6 χώρες εκτός της ευρωζώνης. Πρόκειται για για τη Δανία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία., ενώ "εκτός" μένουν οι Βρετανία, Ουγγαρία και Σουηδία.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής. "Εγγυώμαστε συλλογικά τη σταθερότητα της ευρωζώνης" πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι, σημειώνοντας πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα έχει πιστοληπτική αξιολόγηση AAA και πως θα μπορεί να διαθέσει άμεσα 500 δισ. ευρώ σε χώρες-μέλη με προβλήματα. Ο Χ. βαν Ρομπάι υπεραμύνθηκε του Συμφώνου ισχυριζόμενος πως "δεν αποδιοργανώνει το κράτος πρόνοιας" όπως πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν, αλλά "αντιθέτως το στηρίζει".
Η Γερμανία πέτυχε την επιμήκυνση του χρόνου συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης σε πέντε ετήσιες δόσεις που θα αρχίσει να καταβάλει από τον Ιούλιο του 2013. Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει το 50% του μεριδίου της, ύψους 22 δισ. ευρώ, το 2013 και τα υπόλοιπα σε τρεις ετήσιες δόσεις, ύψους 4,3 δισ. ευρώ. 
Πιο αναλυτικά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας κατέληξαν σε συνολική συμφωνία, και επί του συνολικού οικονομικού πακέτου, και όσον αφορά στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και σ΄εκείνα των ευρωμηχανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Σε δηλώσεις τους,  οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, ανέφεραν πως  οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.
Επίσης, και όσον αφορά στην οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν στην αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ συμφώνησαν να επικεντρωθούν όχι μόνο και την  στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Για τον λόγο αυτό, θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις χώρες που δημοσιονομικά δεν πειθαρχούν.
Τέλος, για τους μηχανισμούς που αφορούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ ευρώ, (έναντι 250 δισ σήμερα), και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ. Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Ο νέος μηχανισμός στήριξης το ίδιο έτος θα διαθέτει συνολικά 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Μορφή εγγυήσεων θα έχουν 620 δισεκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα είναι καταβεβλημένα κεφάλαια. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο. "Ολοκληρώνουμε την οικονομική ένωση" είπε για να προσθέσει πως "πρέπει να ειμαστε υπερήφανοι διότι μέχρι και πριν από ένα χρόνο πολλοί πίστευαν πως δεν θα υπάρξει μια απόφαση" που θα δίνει απάντηση στην κρίση. 
Σημειώνεται πως η Σύνοδος Κορυφής… παρέκαμψε τις Συμπληγάδες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Το ιρλανδικό ζήτημα δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στην ατζέντα της Συνόδου, με το επιχείρημα πως η αντοχή των τραπεζών της χώρας δεν θα γίνουν γνωστές πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Οσο για την Πορτογαλία, η οποία από την Τετάρτη είναι σε τροχιά εκλογών, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής της στο μηχανισμό διάσωσης, σύμφωνα με τον Χ. βαν Ρομπάι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More