Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές και δεν θα χρειαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες ότι τα μέτρα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα δεν θα αφορούν σε οριζόντια περικοπή μισθών ή αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Πρόκειται για το πακέτο μέτρων, που έχει ζητήσει η τρόικα και προβλέπεται να έχουν απόδοση ίση με το 0,75% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχουν αποφασιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου. "Σωσίβιο" το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε, πάντως, ότι η υστέρηση στα έσοδα, που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καλύπτεται από τις περικοπές δαπανών. Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα στην έκδοση ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση. Διαμορφώθηκε, δηλαδή, 1,024 δισ. όταν σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1,079 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ομως, ότι είναι αυξημένο κατά 8,5% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2010, ενώ τα καθαρά έσοδα υπολείπονται κατά 860 εκατ. ευρώ του στόχου. ΠΑράλληλα, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων περιορίστηκαν στα 255 εκατ. ευρώ, αντί για 850 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το πρώτο δίμηνο. Τα έσοδα του προγράμματος εκτινάχθηκαν στα 604 εκατ. ευρώ, αντί για μόλις 1 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογισθεί.
Τα μέτρα
Παράλληλα, στις αρχές Απριλίου θα καταφτάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να συζητήσουν για το σύνολο των μέτρων που υποχρεούται να πάρει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες -και πάντως πριν την έλευση του κλιμακίου- τα υπουργεία θα πρέπει να καταλήξουν σε εξειδικευμένο σχέδιο περικοπής των δαπανών και αύξησης των εσόδων.
Σχετικά με τις δανειακές ανάγκες του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως "ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει η ανάγκη αγοράς ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας". Με τα σημερινά επιτόκια είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, πρόσθεσε.
Αποκρατικοποιήσεις
Αναφορικά με το υπερφιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εισπράξει τα πρώτα έσοδα αυτό το καλοκαίρι.
Αύριο συνεδριάζει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία και θα προχωρήσει στο διορισμό των πρώτων συμβούλων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο διορισμός συμβούλων για την συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων αναμένεται ότι θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του β' τριμήνου του έτους.
Θα δημιουργηθεί ταμείο ακινήτων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αρχικά ακίνητα αξίας 8 δισ. ευρώ που ανήκουν στο Δημόσιο και σε μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα λίστα αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ της τιτλοποίησης εσόδων από τα διόδια, με στόχο την άμεση μείωση του χρέους
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου