20 Μαρ 2011

Αποκαλύψεις για Έλληνες πολιτικούς

Απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks ήρθαν στη δημοσιόττητα. Εκτενείς αναφορές για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό. Δείτε τους χαρακτηρισμούς για του Έλληνες πολιτικούς

Απόρρητα τηλεγραφήματα του WιkiLeaks για Έλληνες πολιτικούς, αλλά και για εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».


Η πλειονότητά τους προέρχεται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αφορούν - μεταξύ άλλων - τη δράση της «17 Νοέμβρη», τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.


Λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο «επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα», τον Κώστα Καραμανλή «Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς».



Εκτενείς αναφορές για τις εκλογές του 2007


Σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας λίγο μετά τις εκλογές του 2007 αναφέρουν για τον σημερινό πρωθυπουργό: "Ακόμη και αν νικήσει ο Παπανδρέου, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας". Σύμφωνα με υποστηρικτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία".


Μετά την επικράτηση Παπανδρέου στην εσωκομματική διαδικασία, άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα δείχνει πώς κάποιοι στο κόμμα εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει την ηγεσία και αν έχει το όραμα για να φέρει το κόμμα στην εξουσία.


"Ο Παπανδρέου απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική στάση του και καταφεύγει όλο και περισσότερα σε πατριωτικά – λαϊκιστικά σχόλια που θυμίζουν τον πατέρα του", γράφει η πρεσβεία το 2008.


Και συνεχίζει: "σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει τη θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται στους Αμερικανούς έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια".


Πάντως σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας του 2009, ο πρέσβης μιλά για "θετικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό που έχει Αμερικανίδα μητέρα που γεννήθηκε και σπούδασε στις ΗΠΑ".


Χαρακτηρισμοί για Πάγκαλο


Γλαφυρή είναι η αμερικανική πρεσβεία για τον Θόδωρο Πάγκαλο. Σε τηλεγράφημα αφού ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό σχήμα, τον Οκτώβριο του 2009 ο αντιπρόεδρος παρουσιάζεται ως "επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού Μαοϊκού Κινήματος".


Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος είναι "αρνητικός προς τον καπιταλισμό και βασικό μέλος της επαναστατικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου".


Και καταλήγει: "Με μακρά ιστορία και ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία, μαχητικός πολιτικός, ο Πάγκαλος ξεχωρίζει για την καυστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκθέτοντας φίλους και εχθρούς".


Στα έγγραφα, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ως "Βούδας της ελληνικής πολιτικής σκηνής" και ο Ευάγγελος Βενιζέλος "έξυπνος, δεινός ρήτορας που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς".


ΠΗΓΗ :
http://news247.gr/kosmos/news/Wikile...ks.810707.html

1 σχόλια:

κλαμα στο παρατηρητηριο. κλαμα πολυ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Παρασκευή ότι είναι αποδεκτή η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες. Η απόφαση ήρθε μετά από έφεση που άσκησε η ιταλική κυβέρνηση σε προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου που απαγόρευε τη χρήση του σταυρού.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο είχαν κρίνει το 2009 ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους.

Με δεκαπέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Στην ακροαματική διαδικασία, παρενέβησαν, ως τρίτοι, 33 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, Ευρωπαϊκό Κέντρο του Νόμου και της Δικαιοσύνη, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών, η Interights και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και οι κυβερνήσεις Αρμενίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρωσίας, Ελλάδας, Λιθουανίας, Μάλτας, Μονακό, Ρουμανίας και Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου.

Στο σκεπτικό της απόφασης διευκρινίζεται ότι ναι μεν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν την υποχρέωση να σέβονται, κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν αντιστρατεύεται το δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους, ανάλογα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.

Το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε ότι η παρουσία του σταυρού ή άλλων θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες συνιστούν επιρροή στους μαθητές, ενώ διευκρίνισε ότι η απόφαση για τοποθέτηση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία εναπόκειται στα κράτη-μέλη. Αποφάνθηκε, μάλιστα, ότι αυτό δεν αποτελεί κάποια μορφή κατήχησης.

Το 2009 το ΕΔΑΔ είχε κρίνει ότι ο σταυρός είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία θρησκεύματος.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ιταλία- άσκησαν έφεση στην απόφαση. Η τελική ετυμηγορία ήρθε την Παρασκευή.

Η Ιταλία δήλωνε ότι ο σταυρός αποτελεί και σύμβολο της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More