10 Φεβ 2011

Οι ξηροί καρποί στην διατροφή μας


Τελευταία παίρνω αρκετά μηνύματα από φίλους για το εάν και κατά πόσον έχουν θέση οι ξηροί καρποί στα πλαίσια μιας σωστής και υγιεινής διατροφής. Η πραγματικότητα είναι λίγο πολύπλοκη γιατί πράγματι από τη μια ξέρουμε ότι, οι μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί φυσικά, είναι μια υγιεινή επιλογή και από την άλλη ότι μας παχαίνουν και δεν πρέπει να τους καταναλώνουμε συχνά.
Τι όμως ισχύει;
Τα μη επεξεργασμένα (αλατισμένα, καβουρντισμένα, κλπ) αμύγδαλα και τα καρύδια ιδιαίτερα, είναι από τις πλουσιότερες πηγές των ωφέλιμων για την υγεία μας ω-3 λιπαρών οξέων. Μελέτες που έχουν γίνει στην Αμερική και σε Ευρωπαϊκές χώρες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια κατανάλωση όπως θεωρείται μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια την ημέρα (περίπου 50 gr), μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει σε άτομα που καταναλώνουν μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς, στα πλαίσια πάντα μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής, ότι οι καρποί αυτοί μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη του αίματος, περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων και ότι βελτιώνουν την όλη εικόνα του τοιχώματος των αρτηριών.
Η απάντηση επομένως είναι ότι μπορείτε να τρώτε μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα αν όχι κάθε μέρα, τότε 3 με 4 φορές την βδομάδα. Αυτό όχι μόνο δεν θα σας προσδώσει επιπλέον κιλά αλλά θα σας χαρίσει και υγεία αν μάλιστα τα καταναλώνετε στην θέση ενός ανθυγιεινού σνακ με πολλά λιπαρά όπως μιας αγοραστής τυρόπιτας, μιας ζαμπονοτυρόπιτας, ενός κρουασάν κλπ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More