Το σχέδιο δράσης της ηγεσίας των ελεγκτών θα οριστικοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, από τον εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. Πολ Τόμσεν (αριστερά) και της Ε.Ε κ. Σερβάζ Ντερουζ (δεξιά). |
Νέες πιέσεις για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ξεκινούν από τη Δευτέρα, με την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης των ελεγκτών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για τα 15 δισ. της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Η επίσκεψη για τη νέα αξιολόγηση υλοποίησης του μνημονίου συμπίπτει με μια περίοδο καμπής για την εικόνα της Ελλάδας. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα συνοδεύεται με μείωση των επιτοκίων, και το εργαλείο της επαναγοράς χρέους δίνουν άλλη προοπτική στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο οι ελεγκτές δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να είναι ελαστικοί σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Το σχέδιο δράσης της ηγεσίας των ελεγκτών θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την Κυριακή η τρόικα των ελεγκτών θα έχει ευρεία σύσκεψη με το 30μελές κλιμάκιο των κατώτερων στελεχών τα οποία θα έχουν κλείσει ήδη ένα δεκαήμερο ελέγχου και συλλογής στοιχείων από όλα τα ελληνικά υπουργεία.
Μαζί τους θα έχουν και ένα πολυσέλιδο υπόμνημα για τα ευρήματα των ελέγχων τους στο οποίο θα αναλύουν την υλοποίηση των υποχρεώσεων του μνημονίου είτε αυτές έχουν ικανοποιητική πρόοδο είτε έχουν παρατηρήσει αστοχίες ή καθυστερήσεις.
Βασικοί άξονες
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των τριών διεθνών οργανισμών το δεκαήμερο που πέρασε έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή σε πέντε σημεία:
1-Τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν ότι καθυστερεί ακόμη η ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση από το Νοέμβριο, τη στιγμή που ο σχεδιασμός για το τριετές σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρίσκεται ακόμη υπό σύνταξη και δεν έχει γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός σε επίπεδο οργανογράμματος για την υλοποίησή του. Ο τριετής δημοσιονομικός σχεδιασμός που προβλέπει το μνημόνιο εντοπίστηκε να πάσχει ακόμη από ελλιπή στοιχεία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2-Την αναμόρφωση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημείο αναφοράς για το Δημόσιο ήταν το νέο μισθολόγιο. Πάνω σε αυτό ζήτησαν να μάθουν την εξοικονόμηση σε χρήματα και ανθρώπινους πόρους, που θα γίνει με την υλοποίηση του νέου συστήματος μισθών από το καλοκαίρι. Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αφορά τη διαχείριση των ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων για τις οποίες ήθελαν χρονοδιάγραμμα της μείωσης των 800 εκατ. ευρώ για το 2011 αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα , ενδιαφέρθηκαν πολύ και για την ελλιπή παροχή στοιχείων από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (κυρίως τους ΟΤΑ ) αλλά και τις καθυστερήσεις παροχής στοιχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία, πολλά από τα οποία ακόμη δεν χρησιμοποιούν διπλογραφικό σύστημα στην καταγραφή εσόδων-εξόδων τους. Ζήτησαν επίσης αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους ίδιους φορείς, καθώς επίσης το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους και την επίπτωση σε έλλειμμα και χρέος. Επίσης δεν πραγματοποιήθηκαν εννέα μήνες μετά την οριστικοποίηση του μνημονίου σημαντικά βήματα για τη συγχώνευση ή την κατάργηση ανενεργών δημόσιων Οργανισμών.
3- Το τρίτο θέμα ήταν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που περιέχονται εμμέσως πλην σαφώς στο μνημόνιο και κατατείνουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα πάσχει στην εφαρμογή του αφού ακόμη τα υπουργεία δεν έχουν καταγράψει τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία που θα πρέπει να εξαλείψουν. Δεν έχουν προχωρήσει οι ειδικές ρυθμίσεις σε εμπόριο και τουρισμό, η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τη σύσταση και λειτουργία νέας επιχείρησης. Δεν πήραν ούτε προσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει η Ελλάδα μέσα στο Μάρτιο ενώ ήταν μάλλον ικανοποιημένοι για το ρυθμό υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων.
4- Το τέταρτο σημείο αναφοράς ήταν η πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας. Οι ελεγκτές εξέτασαν λεπτομερώς την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και ζήτησαν στοιχεία για απολύσεις, αποζημιώσεις και εξέλιξη μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
5- Θέμα για τους ελεγκτές ήταν και η πορεία υλοποίησης του ασφαλιστικού. Εμειναν ικανοποιημένοι από την προώθηση της μεταρρύθμισης αλλά όχι και με την οικονομική κατάσταση ορισμένων ταμείων. Ζήτησαν επίσης το σχεδιασμό για τις επικουρικές συντάξεις.
Στην Αθήνα ο πρόεδρος Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε την ανακήρυξή του ως επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της σχολής, καθηγητή Θ. Φορτσάκη και του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος έχει ταχθεί σε κάθε περίπτωση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου