Όμως, η σημαντική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τόσο στο γραφείο, όσο καις το σπίτι, δε θα μπορούσε παρά να έχει και τις αρνητικές της συνέπειες, μια εκ των οποίων είναι η κόπωση και η βλάβη των ματιών.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το θέμα, είναι ότι οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι οθόνες υπολογιστών εκπέμπουν λίγη ή μη επικίνδυνη ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες «χ» ή οι υπεριώδεις ακτίνες. Επομένως η κόπωση δεν προκαλείται άμεσα από την έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά από το συνολικό περιβάλλον γύρω της, όπως ο κακός φωτισμός, η ακατάλληλη τοποθέτηση του μηχανογραφικού εξοπλισμού ή της επίπλωσης.
Η υπερβολική κόπωση στα μάτια ή το οφθαλμικό σύνδρομο υπολογιστών - Computer Vision Syndrome (CVS) - μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα ή «κάψιμο» στα μάτια, θολή ή διπλή όραση και πονοκεφάλους. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε απογοήτευση, ευερεθιστότητα και αδυναμία να ολοκλήρωσης αποτελεσματικά μιας εργασίας.
Τρόποι προστασίας
Φυσικά, υπάρχουν και οι αντίστοιχοι τρόποι, προκειμένου να προστατεύουμε τα μάτια μας από την κούραση και την ένταση:
Αλλαγές στη διάταξη των μηχανημάτων
-Κρατήστε την οθόνη σε απόσταση 50-75 εκατοστά από τα μάτια σας ή αλλιώς σε απόσταση ίση με το μήκος του χεριού σας.
-Τοποθετήστε την οθόνη με τέτοιο τρόπο, ώστε το επάνω μέρος της να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών σας.
-Τοποθετήστε την οθόνη με μικρή κλίση του επάνω μέρους της προς τα πίσω, ώστε να έχετε πιο άνετη οπτική της.
-Ρυθμίστε το φωτισμό της οθόνης στο πιο χαμηλό έντονο και στις λιγότερες αντανακλάσεις. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φίλτρο στην οθόνη του υπολογιστή σας. Ένα καλό τεστ είναι να απενεργοποιήσετε την οθόνη και να δείτε τι αντανακλάται στην οθόνη. Ρυθμίστε τη γωνία ή τη θέση της οθόνης, ώστε να μην αντανακλώνται πάνω της φώτα ή άλλες αντανακλάσεις.
-Το φως ή τα αντικείμενα πίσω από την οθόνη σας, δε θα πρέπει να είναι πολύ έντονα, ώστε να μην αποσπούν την όρασή σας και δυσκολεύουν περισσότερο το να εστιάσετε στην οθόνη.
-Ρυθμίστε τη φωτεινότητα ώστε να υπάρχει μια καλή αντίθεση μεταξύ των γραμμάτων και του φόντου. Αντικαταστήστε την οθόνη αν παρατηρήσετε να τρεμοπαίζει.
-Διατηρήστε την οθόνη καθαρή από σκόνη και δαχτυλιές.
-Προτιμήστε τις οθόνες LCD, αντί CRT, καθώς οι πρώτες είναι πιο ξεκούραστες για τα μάτια και συνήθως έχουν αντι-ανακλαστική επιφάνεια.
-Αν ξοδεύετε ώρες περνώντας δεδομένα σε κάποιο πρόγραμμα, η διαβάζοντας μακροσκελή έγγραφα, προτιμήστε μεγαλύτερη οθόνη, ώστε να βλέπετε καλύτερα. Επίσης, φροντίστε η γραμματοσειρά να είναι σε μεγάλο μέγεθος για να μη σας κουράζει.
-Χρησιμοποιείτε κατάλληλη ρυθμιζόμενη καρέκλα για να βελτιώσετε το επίπεδο των ματιών σας με την οθόνη.
Ασκήσεις χαλάρωσης των ματιών
-Οι άνθρωποι τείνουν να μειώνουν το ρυθμό που ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, όσο εργάζονται στον υπολογιστή. Προσπαθήστε να διατηρείτε έναν καλό ρυθμό, για να υγραίνετε τα μάτια σας και να αποτρέπετε την ξηρότητα και τον ερεθισμό τους. Όσο πιο συχνά μπορείτε, τόσο το καλύτερο για τα μάτια σας.
-Απομακρύνετε τη ματιά σας από τον υπολογιστή, τουλάχιστον κάθε 20-30 λεπτά και εστιάστε σε ένα μακρινό αντικείμενο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
-Κλείστε τα μάτια σας για λίγα λεπτά, όταν η εργασία σας απαιτεί παρατεταμένη εισαγωγή δεδομένων στον υπολογιστή.
-Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ και να χαλαρώνετε τους μυς γύρω από τα μάτια σας, κάθε τόσο.
-Κάθε 30 λεπτά, τρίψτε τις παλάμες σας μεταξύ τους, μέχρι να ζεσταθούν και τοποθετήστε τις στα μάτια σας, φροντίζοντας να μπλοκάρουν όλο το φως. Κρατήστε τις εκεί για τουλάχιστον ένα λεπτό. Η άσκηση αυτή θα δώσει στα μάτια σας το τόσο απαραίτητο διάλειμμα από τη φωτεινότητα του υπολογιστή και η οράσή σας θα γίνει πολύ πιο καθαρή.
-Κάντε συχνά διαλείμματα για να τεντωθείτε και να ανακτήσετε την ενέργειά σας. Σηκωθείτε από την καρέκλα και περπατήστε για λίγο, ώστε να κάνετε ένα διάλειμμα για τα μάτια σας, αλλά και να ανασυντάξετε το σώμα και το μυαλό σας.
Γενικές συμβουλές
-Φροντίστε να κάνετε κάθε χρόνο μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας, για έναν έλεγχο ρουτίνας.
-Αν είναι δυνατόν, προτιμήστε να φοράτε γυαλιά, αντί φακούς επαφής, όταν δουλεύετε σε υπολογιστή.
-Να έχετε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες (όπως βιταμίνη Α, C και Ε) που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Καταναλώνετε καρότα, σπανάκι, αμύγδαλα, σολομό κ.τ.λ.
- Προσπαθήστε να εναλλάσσετε την εργασία ή την ψυχαγωγία μέσω υπολογιστή, με άλλες δραστηριότητες.
Αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή καθημερινά, οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τα μάτια σας και να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου