11 Φεβ 2011

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

.
Μικρή αναβολή πήρε η συνέντευξη Τύπου της τρόικας, που είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι, στην «Αίγλη» Ζαππείου.
Μικρή αναβολή πήρε η συνέντευξη Τύπου της τρόικας, που είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι, στην «Αίγλη» Ζαππείου
Η μετάθεση της ώρας της συνέντευξης Τύπου έρχεται ως συνέχεια της εμπλοκής στην τελική διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με τους αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που προκλήθηκε από την εμμονή τους να γίνει όσο το δυνατό πιο υποχρεωτική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με τη συμπίεση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ διευκρίνισαν πάντως ότι δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στις συνομιλίες σε σχέση με την δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσουν την έκθεσή τους και να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους.
Πιέσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», η τριβή για το θέμα των συμβάσεων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη αξιολόγηση του μνημονίου, όταν ακόμη εκκρεμούσε η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Τότε η αναχώρηση της τρόικας είχε αναβληθεί για τρεις ημέρες μέχρι η διατύπωση του νομοσχεδίου να είναι αυτή που τους ικανοποιούσε.
Στην τωρινή αξιολόγηση και, ενώ έχει ήδη νομοθετηθεί το μέτρο, διαπίστωσαν κατά τη συνάντησή τους με την υπουργό Εργασίας κ. Κατσέλη την περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου και κυριότερο την επέκταση του μέτρου σε περισσότερες επιχειρήσεις. Ο περιορισμός, όπως το εντόπισαν οι ελεγκτές, έγκειται στο γεγονός ότι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων απαιτεί συμφωνία εργοδότη-εργαζομένων αλλά και γνωμοδότηση από ειδικό συμβούλιο, προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη την επέκταση του μέτρου.
Ενώ είχε ήδη προηγηθεί η συνάντησή τους με την κ. Κατσέλη την προηγούμενη Δευτέρα, χθες το βράδυ επανέφεραν το θέμα, ζητώντας μια πιο αυστηρή εφαρμογή του νόμου ώστε να επιτευχθεί και ο απώτερος σκοπός του, δηλαδή να πετύχει τον αποπληθωρισμό των μισθών του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα μέτρα
Σύμφωνα με τη «Ν», σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την τετραετία 2012-2015 οι ελεγκτές ζητούν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από ένα δημοσιονομικό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ.) το 2015 από 2,6% του ΑΕΠ (6 δισ. ευρώ) που αναμένεται να είναι το έλλειμμα το 2014.
Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε ως το τέλος ότι τα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην εξέλιξη αυτή λόγω της χρονικής συγκυρίας, δηλαδή της αναμονής των αποφάσεων του συμβουλίου κορυφής στα τέλη Μαρτίου, δεν μπορούν να αποφασιστούν τώρα.
Ένα ακόμη επιχείρημα που χρησιμοποίησε το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η εφαρμογή των όποιων νέων μέτρων θα απαιτήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων δεδομένου ότι ο νόμος στον οποίο θα ενσωματώνονται και ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου θα απαιτήσει διακομματική συναίνεση.
Μέχρι την αποτύπωση των μέτρων όμως, ο υπουργός Οικονομικών και οι επιτελείς του δεσμεύτηκαν για την επιτάχυνση της υλοποίησης όλων των υποχρεώσεων του μνημονίου που εντοπίστηκαν να παρουσιάζουν καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα, την περικοπή των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ με ταχύτερους ρυθμούς.
Αυτό σημαίνει καλύτερο έλεγχο από τους ιδιώτες ελεγκτές που έχουν τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, και τήρηση κατά γράμμα των οικονομικών στόχων του Καλλικράτη και ολοκλήρωση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Σημαίνει επίσης προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον ΟΣΕ και αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ταχύτερη εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και των συγχωνεύσεων των ανενεργών δημόσιων οργανισμών μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναπροσαρμογής των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους αλλά και την εξοικονόμηση από την περικοπή της σπατάλης, πόρων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Δεσμεύτηκε επίσης για την πλήρη αναπροσαρμογή του μισθολογίου αλλά και των οργανογραμμάτων του δημοσίου με στόχο τη κατάργηση ανενεργών διευθύνσεων, την αναδιάταξη και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου προσωπικού του δημοσίου.
Σχέδια για πιο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή
Όπως σημειώνει η «Ν», το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που καταρτίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα υποκρύπτει επιθετικότερη δημοσιονομική προσαρμογή σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια, για την περίοδο 2012 - 2015.
Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος σε 3 δισ. ευρώ είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με την εκτίμηση που είχε διατυπώσει το ΔΝΤ στην έκθεση του περασμένου του Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη λήξη του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος αυτού, θα είναι η μείωση του ελλείμματος στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, το 2015.
Προκύπτει όμως ότι ο νέος στόχος είναι περισσότερο φιλόδοξος, και θα απαιτήσει πολύ σκληρότερα μέτρα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του περασμένου φθινοπώρου.
Ειδικότερα, στην έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα του Νοεμβρίου, περιέχεται πρόβλεψη και για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών έως και το 2015. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το έλλειμμα του έτους 2015 είναι 6,4 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το στόχο που θέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ καταγράφεται εκτός των άλλων η εξέλιξη του ελλείμματος από το επίπεδο των 22,3 δισ. ευρώ, το 2010, σε 16,8 δισ. ευρώ, το 2011 και υποχωρεί σταδιακά σε 6,4% το 2014 και 2015.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More