3 Φεβ 2011

Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι ένα παράδοξο φαινόμενο δομικής δυσαρμονίας του λιπώδους ιστού όπου η επιφάνεια του δέρματος γίνεται σαν φλοιός πορτοκαλιού η και χειρότερα. Στην ουσία πλαδαρεύει ο λιπώδης ιστός και το περίσσευμα του δέρματος ακολουθεί αυτήν την ανωμαλία. Δηλαδή τα ινώδη τοιχεία που διαμερισματοποιούν και στηρίζουν τον λιπώδη ιστό κάθετα μέχρι το δέρμα, χαλαρώνουν και το δέρμα ζαρώνει.
Τα αίτια αυτού του φαινομένου δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα θεωρούνται όμως τέτοια η κληρονομικότητα, το φύλον. η παχυσαρκία, η ηλικία, η διατροφή η αφυδάτωση, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης. άιτια που είναι αδύνατον να μην συνυπάρχουν κάποια απ΄αυτά.
Συνήθως η κυτταρίτιδα δημιουργείται σε σημεία του σώματος όπου το υπερκείμενο βάρος των ιστών πχ. στην λαγόνιο ακρολοφία πιέζει τους ιστούς που βρίσκονται παρακάτω στην πλάγια περιοχή των μηρών οπου και εμφανίζεται το φαινόμενο και όπου δεν υπάρχει ισχυρό υποκείμενο μυικό υπόστρωμα. Απόδειξη αυτού του ισχυρισμού είναι το γεγονός ότι αν κανείς πιέσει το φυσιολογικό δέρμα πρός το βάθος αλλά και παράλληλα σχηματίζεται πρός την κατεύθυνση της πιέσεως ο φλοιός πορτοκαλιού που εξαφανίζεται με την άρση της πιέσεως.
Η κυτταρίτις άπαξ και εμφανιστεί είναι πολύ δύσκολο να εξαληφθεί μόνιμα. Στηρίζουμε λοιπόν πολλά κατ’ αρχάς στην πρόλειψη και κατά δεύτερον στην σταθερή βελτιωσή της.
Μιας και η κληρονομικότητα, το φυλο και η ηλικία είναι αναπόφευκτα, το βάρος της πρόληψης αναλογεί στα υπόλοιπα αίτια. Τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πρωτείνες και φτωχή σε λίπη. αποφυγή καπνίσματος, σωστή ενυδάτωση σωστό βάρος και συχνή σωματική άσκηση είναι προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ούτως η άλλως.
Τώρα όσον αφορά την σταθερή βελτιωσή της που μπορεί να είναι και θεαματική στηρίζεται στά εξής. Κατ, αρχάς πρέπει να τηρούνται τα ανωτέρω. Κατόπιν μηχανισμοί που έχουν σαν σκοπό την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής, όπως το μασάζ με ειδικά μηχανήματα και ειδικές χειρομαλάξεις, ραδιοσυχνότητες, καθώς και υγρά ενέσιμα που βελτιώνουν την ώσμωση των ιστών, με την συχνή επαναληψή τους βελτιώνουν την κυτταρίτιδα η και την εξαφανίζουν ιδιαίτερα αν είναι μικρου βαθμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More