10 Σεπ 2010

Δικαστική δικαίωση για τους stagiers

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του Πρωτοδικείου Αθηνών, που μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για ανάλογες περιπτώσεις, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνεται να αποδέχεται τις υπηρεσίες εργαζομένων που επί χρόνια αντιμετωπίζονταν ως δήθεν μαθητευόμενοι (Stage). Τo δικαστήριο ακολουθώντας το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε ότι υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση εις βάρος των εργαζομένων. Και αυτό γιατί- όπως επισημαίνεται- όχι μόνον δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατώτερους των χαμηλότερων ορίων, αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές)», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.


Τέλος, σε ό,τι αφορά την τακτική του Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας εργαζομένους-stagiers μέσω του ΟΑΕΔ, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι εργοδότης των εργαζομένων είναι το Ελληνικό Δημόσιο που τους απασχολούσε και όχι ο ΟΑΕΔ που απλώς μεσολαβούσε στη σύναψη των παραπάνω σχέσεων εργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More