ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Κυριολεκτικά «γην και ύδωρ»
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Σε επιχειρηματίες του Σίτι στο Λονδίνο προσφέρουν «γην και ύδωρ» στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να προωθήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ταυτόχρονα να πείσει εκπροσώπους τραπεζών να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Το έργο των αποκρατικοποιήσεων έχουν αναλάβει ο ειδικός γραμματέας Γ. Χριστοδουλάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Ζαννιάς, ο οποίος, παρά την ογκούμενη δυσαρέσκεια, διαβεβαίωσε τους ξένους για την αποδοχή εκ μέρους του ελληνικού λαού των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να πείσει τους θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια στη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Τίποτα απούλητο
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο για ετήσια έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, με τα οποία θα αποπληρωθεί ένα μέρος του δημόσιου χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του έτους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα καλύπτει τις συμμετοχές του κράτους σε σιδηροδρόμους, οδικές μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ηδη ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει την πολιτική κατεύθυνση, μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες. Οπως είχε αναφέρει, η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων συντάσσει μαζί με τα υπουργεία τις προδιαγραφές για την πρόσληψη συμβούλων. Αυτό αφορά τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες, την ύδρευση, τη ΔΕΠΑ, αλλά και συμβάσεις παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου. Το πρώτο βήμα είναι η πρόσληψη των συμβούλων οι οποίοι θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες.
ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
Χθες, στο Λονδίνο, ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων περιορίστηκε στους μεγάλους οδικούς άξονες, επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να διαθέσει σε
επενδυτές τμήματά τους, αλλά και σε συμβάσεις παραχώρησης που θα μπορούσε να συνάψει για μέρος της ακίνητης περιουσίας του. Επιπλέον, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το «Bloomberg», παρουσιάστηκε ειδική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να συμμετάσχει από κοινού με την ΕΥΔΑΠ σε μια εταιρεία συμμετοχών (holding company), διευκολύνοντας έτσι την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Δυσκολότερη ήταν η αποστολή του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, καθώς, με μοναδική ίσως εξαίρεση τους Νορβηγούς, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα, οι τίτλοι του Δημοσίου παραμένουν στα «αζήτητα» των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Παρ' όλο που ορισμένα ομόλογα έχουν χάσει ακόμη και το μισό της ονομαστικής τους αξίας, γεγονός που εντόπισε και η Goldman Sachs, δεν κατορθώνουν να προσελκύσουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Εντούτοις, σύμφωνα με το Μνημόνιο, η χώρα μας θα πρέπει να δανειστεί την ερχόμενη τριετία από τις αγορές περίπου 80 δισ. ευρώ. *
Enet.gr
Γκαγκάτσης για την κλήρωση με Σκωτία: «Νέα πρόκληση αλλά και ευκαιρία ώστε
να επιτευχθεί η άνοδος στη League A»
-
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, τόνισε ότι η κλήρωση της εθνικής με
τη Σκωτία για τα play-offs του Nations League αποτελεί…
Πριν από 7 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου