10 Σεπ 2010

Αποζημίωση στον Σ. Ξηρό για ανεπαρκή ιατρική φροντίδα

Η ιατρική φροντίδα που παρέχεται μέσα στη φυλακή στον Σάββα Ξηρό -καταδικασμένο 6 φορές σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην "17 Νοέμβρη"- είναι ανεπαρκής και συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων.

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζοντας παράλληλα υπέρ του Σ. Ξηρού την καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσης ύψους 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.


Το ΕΔΔΑ αποδέχτηκε την σχετική προσφυγή του κατηγορούμενου με την οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει την απαιτούμενη "ιατρική περίθαλψη" σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα "οι συνθήκες κράτησής του να συνιστούν απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση".



Προσφυγή

Η προσφυγή του είχε συνοδευτεί από ιατρικές γνωματεύσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στον Κορυδαλλό, στις οποίες αναφέρεται ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να υποστεί ολική τύφλωση, ότι έχει σημαντική μείωση ακοής, ενώ επιδεινώνεται συνεχώς το σύνδρομο άσθματος από το οποίο πάσχει. Επίσης ο Σ. Ξηρός είχε επισημαίνει ότι ουδέποτε του προσφέρθηκε μηχανική ή άλλη βοήθεια στο κελί του.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ως βάσιμο τον ισχυρισμό του σύμφωνα με τον οποίο δεν του χορηγείται κατάλληλη και επαρκής ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα σημεία της προσφυγής του Σάββα Ξηρού (όπως π.χ το αίτημά του να αποφυλακιστεί για να αντιμετωπίσει τα θέματα της υγείας του), απορρίφθηκαν από το ΕΔΔΑ.


Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος είχε αυτοτραυματιστεί από την έκρηξη βόμβας στα χέρια του τον Ιούνιο του 2002 στον Πειραιά.

ΠΗΓΗ:Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More