10 Σεπ 2010

Συλλαλητήρια και αστυνομοκρατία

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ, ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ

Των ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Διήμερο διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αποκορύφωμα τα συλλαλητήρια των συνδικάτων το απόγευμα του Σαββάτου, λίγη ώρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην 75η ΔΕΘ.



Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγει η Πρωτοβουλία Σωματείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έχει προγραμματίσει στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του λιμανιού, όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.


Στις 6 το απόγευμα αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου.


Το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνουν τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) έβαλαν απέναντί τους την κυβέρνηση και το Μνημόνιο και καλούν τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.


ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ


Δυναμική υπέρβαση του Μνημονίου για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Για την κυβέρνηση είπε ότι διέψευσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των εργαζομένων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι άνεργοι μπορεί να ανέλθουν σε 1.000.000 στο τέλος του χρόνου.


Σε αντίθεση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που δεν θα παραστεί στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι θα πάει με τον θεσμικό του ρόλο, όπως κάνει κάθε χρόνο. Θα ήταν αντίφαση να συναντάται με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου και να μην πηγαίνει στην ομιλία του, εξήγησε.


Ακύρωση του Μνημονίου ζήτησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος επισήμανε ότι το Μνημόνιο οδηγεί τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.


Υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου τάχθηκε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Γαβρίλης τόνισε ότι απαιτείται δυναμική άμυνα.




ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτικοί


Την ίδια ώρα έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Καμάρα σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στην πλατεία Συντριβανίου μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.


Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και οι ιδιοκτήτες φορτηγών, στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πάρουν μέρος και οι δημοσιογράφοι με απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ εκεί θα συγκλίνει και η μηχανοκίνητη πορεία κατά των διοδίων με σύνθημα «πάμε ΔΕΘ σηκώστε τις μπάρες».


Και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ


Διαδηλώσεις θα κάνουν και οπαδοί του ΠΑΟΚ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη πέντε οπαδών της ομάδας για τα επεισόδια στον Αγιο Αθανάσιο.


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης και τα μέλη του προεδρείου δεν θα παραστούν στην ομιλία του πρωθυπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στις εργασίες των δικηγόρων.


Από χθες το κέντρο της Θεσσαλονίκης αστυνομοκρατείται καθώς επιστρατεύτηκαν περίπου 4.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και άλλες πόλεις. Στον χώρο του Πανεπιστημίου απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων και από τις 4 αύριο το απόγευμα θα απαγορευθεί η κίνηση αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως στους δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ. Προβληματισμό έχει προκαλέσει η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) στη Θεσσαλονίκη από το απόγευμα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. *

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More