16 Αυγ 2010

Σπρέι κάνει τους άνδρες πιο ευαίσθητους συναισθηματικά!


Ψεκάστε, σκουπίστε, αισθανθείτε! Ένα νέο ρινικό σπρέι μπορεί να κάνει τους άνδρες να γίνουν πιο ανοιχτοί στα συναισθήματα των άλλων, σύμφωνα με ομάδα γερμανών και βρετανών ερευνητών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σπρέι, που περιέχει την ορμόνη ωκυτοκίνη (τη λεγόμενη και ορμόνη του αγκαλιάσματος και της αγάπης) ωθεί τους άνδρες να αποκτούν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση για τα αισθήματα των γύρω τους. Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Κιθ Κέντρικ του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δημοσιεύτηκε στο “Journal of Neuroscience” (Περιοδικό της Νευροεπιστήμης), σύμφωνα με το BBC. Το σπρέι μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο σε θεραπείες ασθενών, όπως των σχιζοφρενών, που πάσχουν από συναισθηματική ψυχρότητα και κοινωνική δυσπροσαρμοστικότητα, ενώ δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του αυτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται και στα δύο φύλα με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων,

καθώς αυξάνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στην μητέρα και στο παιδί, αλλά και κάθε άλλον συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους ανθρώπους, διαχέοντας ζεστά και τρυφερά συναισθήματα. Επίσης έχει θεωρηθεί ότι παίζει ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις ευρύτερα, στη βελτίωση της εμπειρίας του σεξ και στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χορήγηση της ορμόνης με σπρέι από την μύτη επιτρέπει στην ωκυτοκίνη να φθάνει άμεσα στον εγκέφαλο και να δρα γρήγορα. Μια σειρά από πειράματα που έγιναν, έδειξαν ότι, χάρη στην χορήγηση του ρινικού σπρέι ωκυτοκίνης, οι άνδρες έφτασαν στο επίπεδο συναισθηματικής ευαισθησίας των γυναικών. Όμως η επίδραση δεν κράτησε πολύ και μετά από δύο περίπου ώρες χρειαζόταν νέο ψέκασμα.

Προς το παρόν το σπρέι μελετάται μόνο σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά οι ερευνητές δεν αποκλείουν στο μέλλον να υπάρξουν σχετικά προϊόντα που θα κάνουν τους άνδρες πιο συναισθηματικούς. Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα αρέσει σε μια γυναίκα να βλέπει έναν άνδρα κάθε λίγο και λιγάκι να βάζει σπρέι στην μύτη του, για να μπορεί να της λέει γλυκόλογα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More