Το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφέρθηκε στα άδεια καταστήματα, τα λουκέτα σε εμπορικούς δρόμους και την πτώση του τουρισμού
Ότι θα έφτανε η στιγμή που οι γερμανοί δημοσιογράφοι θα περιέγραφαν στην κοινή γνώμη της χώρας τους μια Ελλάδα ακριβώς αντίστροφη της εικόνας χαβαλέ, σπατάλης και “Ζορμπά” που έδιναν όταν διαπραγματευόμασταν το πακέτο στήριξης, δεν το περίμενε κανείς.
Το περιοδικό “Der Spiegel” λοιπόν άφησε στην άκρη την πρακτική του “Focus” και τα περί κλεφτών, τεμπέληδων και καλοπερασάκηδων Ελλήνων, και “είδε” τα άδεια καταστήματα, τα λουκέτα σε εμπορικούς δρόμους, την πτώση του τουρισμού, κυρίως του εσωτερικού, την εκτίναξη της ανεργίας και, κυρίως, το κλίμα, την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην κοινωνία. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι κάποια από τα μέτρα, για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έχουν αποδώσει θεαματικά, περισσότερο από τις συστάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αλλά πέρα από αυτό, όπως γράφει, “τα μέτρα λιτότητας έχουν επηρεάσει κάθε πτυχή της οικονομίας της χώρας. Η κατανάλωση πέφτει, όπως και τα φορολογικά έσοδα, και ένα μείγμα φόβου, απελπισίας και θυμού καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία”.
Παραθέτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Πειραιά για την ανεργία στο Πέραμα, που έχει φτάσει στο 60%-70%, και μιλά για τους εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι πάνω από 50 ετών και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα μεροκάματα που χρειάζονται ώστε να δικαιούνται το “ισχνό”, όπως λέει, επίδομα ανεργίας. Άνεργοι στο Πέραμα δηλώνουν στο περιοδικό απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα συνδικάτα και προσθέτουν ότι τα πράγματα “έχουν αρχίσει να σιγοβράζουν και κάποια στιγμή θα εκραγούν”...
Επισημαίνεται ακόμη ότι η ανεργία αυξάνεται πανελλαδικά και πως είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες ανακοινώσεις και προβλέψεις. Το “Spiegel” μιλά για “αυξανόμενη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανταγωνιστεί”. Και καταλήγει: “Όλη η χώρα πιέζεται από την ύφεση, όλα φαίνεται πως πήραν την κατηφόρα. [...] Χωρίς ορατή διέξοδο, σχεδόν κανένας δεν ελπίζει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μια μέρα”.
Αυτή είναι η εικόνα του σήμερα, που φυσικά απέχει έτη φωτός από την εικόνα που παρουσίαζε πριν μερικούς μήνες ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα. Ασφαλώς, η τότε πλευρά μας ήταν υπαρκτή, αλλά ως ένα βαθμό. Θα μπορούσε κάλλιστα να την αποτυπώσει κάποιος και σήμερα αν εστίαζε στη διασκέδαση στα νησιά και τις παραλίες, ή αν επέλεγε κατάλληλα σημεία, για να δείξει ότι οι Έλληνες συνεχίζουν το γλέντι.
Αλλά αυτή τη φορά δεν ήθελε να “δει” αυτή την πραγματικότητα ως καθολική. Είδε λοιπόν τη σκληρή και επώδυνη πλευρά της κρίσης σε όλο της το “μαύρο” μεγαλείο. Ασφαλώς, ούτε αυτή η εικόνα είναι απολύτως “πραγματική”, αλλά το θέμα είναι ότι επίσης έχει ισχυρά στοιχεία πίσω της. Πολύ ισχυρότερα απ’ όσο η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Μια κυβέρνηση που δείχνει απολύτως απορροφημένη από τους αριθμούς, τους τροϊκανούς, την προσθαφαίρεση και -πολιτικά- με τον ανασχηματισμό και τις εκλογές του Νοεμβρίου. Είναι σαν να έχει “ξεχάσει” την κοινωνία, απορροφημένη από τις μάχες της με συνδικάτα και συνδικαλιστές, “εχθρούς” που ανακαλύπτει κάθε φορά που εξαγγέλλει κάποια αλλαγή.
Η πλήρης αποστασιοποίησή της εξηγείται με δύο τρόπους: Ή δεν έχει καταλάβει τη ζημιά που κάνει φορτώνοντας στο σαμάρι της κρίσης ολοένα και περισσότερα απειλητικά μηνύματα, ή δεν αντέχει να αντιμετωπίσει από κοινού με τους πολίτες το τεράστιο πρόβλημα και προτιμά να κυβερνά “αφ’ υψηλού”. Τον φόβο που έχει παραλύσει την κοινωνία, και κυρίως την παραγωγική κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, τον αγνοεί επιδεικτικά, μη δίνοντας καμία σημασία ούτε καν στους αριθμούς, όπως με τα 29 δισ. καταθέσεων που έφυγαν από τις αρχές του χρόνου από τις ελληνικές τράπεζες. Η φυγή του 10% των καταθέσεων λοιπόν δεν προβληματίζει κανέναν στην κυβέρνηση; Ή την αποδίδουν μόνο στην παραοικονομία και σε αυτούς που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω, για να μη φορολογηθούν ή ελεγχθούν; Να φοβούνται μήπως… τα χάσουν, δεν περνάει από το μυαλό της;
Όσο για τη μάχη με τη φοροδιαφυγή, αν εξαιρέσει κανείς τον μηχανισμό του ΣΔΟΕ και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του μηχανισμού επίσης λειτουργούν εκμεταλλευόμενα τον “φόβο”. Εκατοντάδες φορολογούμενοι, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, βρίσκονται με δύο και τρεις θηλιές στον λαιμό: Χρωστάνε στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία, και έχουν και την εφορία να τους “απειλεί” με εξοντωτικούς ελέγχους και πρόστιμα, εκτός και αν “συμβιβαστούν” κάτω από το τραπέζι. Αλήθεια; Ψέματα για να δικαιολογηθούν; Όπως και να ’χει, η αγορά έχει γονατίσει και καμία αχτίδα φωτός δεν φαίνεται στον ορίζοντα πριν μπει το φθινόπωρο.
Επενδύσεις και ανοίγματα με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές είναι από δύσκολο έως αδύνατο να έχουμε. Μόνον πολύ μεγάλοι παίκτες θα το τολμήσουν… Η οικοδομή θα παγώσει εντελώς, καθώς τα χιλιάδες αδιάθετα διαμερίσματα περνούν πια στον δεύτερο ή στον τρίτο χρόνο που παραμένουν απούλητα, ενώ οι νέες οικοδομές είναι ελάχιστες. Ακόμη και οι μικροί, οι νοικοκύρηδες, που σε άλλες εποχές θα ξεκινούσαν με δάνειο και οικονομίες να αγοράσουν ή να χτίσουν ένα μικρό σπίτι, αποκλείεται να το τολμήσουν, με το φάσμα της πιθανής ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα ή τη μείωση εισοδήματος στον δημόσιο. Τι σκοπεύει να κάνει για όλα αυτά η κυβέρνηση, που χρειάζεται απεγνωσμένα αντιστροφή της ύφεσης; Άγνωστον…
http://www.makthes.gr/news/politics/59864/
Το TikTok είναι ψηφιακή νικοτίνη – Προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας η
χρήση του
-
Οι σημερινές γενιές είναι οι πρώτες που βυθίζονται πλήρως στην ψηφιακή
τεχνολογία, αλλά με ποιο κόστος;, γράφει η ιταλική εφημερίδα
ilfattoquotidiano.it, α...
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου