17 Αυγ 2010

Προωθούν κοινωνικό πακέτο 3,1 δισ. ευρώ

Συνδυασμένα με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη θα είναι φέτος τα μέτρα του κοινωνικού πακέτου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να συνδέσει αυτά τα μέτρα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τους πολίτες, με το ιδεολογικό υπόβαθρο του κυβερνώντος κόμματος, που πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη.

Σε δεύτερο χρόνο, με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα αναλύσει το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Τα μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας, ενώ ουσιαστικό ρόλο έχει το ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο καταρτίζει 50 προτάσεις, οι οποίες μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κατατεθούν στην κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να επιλεγεί το τελικό σχέδιο.


Τα μέτρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «σφιχτά» καθώς δεν θα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα γίνουν και προτάσεις για την αναδιανομή επιδομάτων, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.


Πρόκειται για επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ τα οποία σε συνδυασμό με τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ένα πακέτο της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ.


Είναι χαρακτηριστικό, όπως διαπιστώνει το ΙΣΤΑΜΕ, ότι πολλά από τα επιδόματα, όπως το πολυτεκνικό, χορηγούνται χωρίς κριτήρια και ενδεχόμενα σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα. Κατά συνέπεια μελετάται ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», ιδιαίτερο ρόλο στα μέτρα θα έχει το Υπουργείο Εργασίας το οποίο θα φέρει και το μεγαλύτερο βάρος, καθώς θα διαθέσει σημαντικά κονδύλια μέσω του ΟΑΕΔ.


Στο κομμάτι αυτό αναφέρονται και τα μέτρα που ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης για 150.000 ανέργους. Αφορούν στην καθιέρωση ενός «βάουτσερ», δηλαδή μιας επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας με την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για πρόσληψη ή για επαγγελματική κατάρτιση που θα διαλέγει ο ίδιος ο άνεργος.


Στα μέτρα για την απόκτηση εμπειρίας για νέους έως 24 ετών επί 12 μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές θα βαραίνουν τον ΟΑΕΔ και τα προ- γράμματα θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην παραπέμπουν στα αμαρτωλά stage. Επιπλέον σχεδιάζονται:


* Η έμμεση επιχορήγηση επιχειρήσεων, μέσω φοροελαφρύνσεων, προκειμένου οι εργοδότες που έχουν μειωμένο τζίρο να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης και να μην κάνουν απολύσεις.


* Διεύρυνση του ρόλου του ΕΚΑΣ, προκειμένου να επιδοτηθούν στοχευμένα με μικρότερα ποσά περισσότερες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, όπως οι χήρες, οι ανάπηροι και όσοι βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας.


* Η χορήγηση επιδόματος πετρελαίου, εφόσον το χειμώνα που έρχεται «ξεφύγει» η τιμή του μαύρου χρυσού.


* Η λειτουργία ολοήμερων σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι.


Να σημειωθεί ότι η πρώτη δέσμη μέτρων ήδη εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο από τον ΟΑΕΔ και στοχεύει στην εξασφάλιση 120.000 θέσεων εργασίας στα επόμενα τέσσερα χρόνια κυρίως μέσω της επιδότησης εισφορών.


Στα σκαριά πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για ευπαθείς ομάδες


ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ έμφαση θα δοθεί στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δεν είναι εύκολα απασχολήσιμες σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον λόγω χαμηλής παραγωγικότητας ή/και λόγω δυσχερειών πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση νέας νομικής μορφής επιχειρήσεων κοινωνικού σκοπού και ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών και χρηματοδοτικών εργαλείων ενίσχυσης κοινωνικής επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.


Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα ως μηχανισμό εργασιακής και κοινωνικής ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και διαμόρφωσης προϋποθέσεων βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών.


Ως βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ορίζονται:


1. Η ανάληψη παραγωγικών δραστηριοτήτων σε κοινωφελείς τομείς. Εφαρμογή της αρχής «Κάθε εταίρος είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενος και διαθέτει μία ψήφο». Παρέχεται η δυνατότητα ύπαρξης εταίρων μη αμειβόμενων και μη εργαζόμενων υπό προϋποθέσεις, καθώς και η δυνατότητα ύπαρξης εργαζόμενων, οι οποίοι δεν είναι εταίροι.


2. Εθελοντική συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα νομικών προσώπων, ή φυσικών προσώπων. Δεν διανέμονται κέρδη. Προβλέπεται αποκλειστικά αμοιβή των εταίρων για την παρεχόμενη εργασία με όριο έως το τριπλάσιο της κατώτατης αμοιβής της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (2.400 ευρώ). Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να διασφαλίσει τις ευνοϊκότερες εφικτές ρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, ιδίως κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας τους, αλλά και να θέσει θεσμικούς περιορισμούς - δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες θα προστατεύουν τις προσπάθειες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πιθανές απόπειρες κερδοσκοπικής χειραγώγησης.


Τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με το ποσό των 260 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο ρόλο στα μέτρα θα έχει το Υπουργείο Εργασίας (Ανδ. Λοβέρδος - Γ. Κουτρουμάνης) το οποίο θα φέρει και το μεγαλύτερο βάρος, καθώς θα διαθέσει σημαντικά κονδύλια μέσω του ΟΑΕΔ


http://www.isotimia.gr/default.asp?p...=3&artid=86395

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More