18 Αυγ 2010

Το Ισραήλ έχει μόνο 8 μέρες για να βομβαρδίσει τις Ιρανικές Πυρινικές Εγκαταστάσεις

oυάσινγκτον – Agence France-Presse
"Το Ισραήλ έχει 8 μόνο μέρες για να εξαπολύσει ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον των Ιρανικών Πυρηνικών Εγκαταστάσεων Bushehr και να σταματήσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει την πρώτη της λειτουργική ατομική της βόμβα." Αναφέρει ένας Αμερικάνος πρώην πρέσβεις στα Ηνωμένα Έθνη.



Πυρηνικός Αντιδραστήρας νούμερο ένα, Bushehr, εικόνα από τον δορυφόρο IKONOS
Την επόμενη εβδομάδα το Ιράν είναι έτοιμο να αρχίσει την λειτουργία του πρώτου του πυρηνικού αντιδραστήρα, κατασκευασμένο με Ρωσική τεχνογνωσία, όταν ένα φορτίο με πυρηνικά καύσιμα θα φορτωθεί στο πυρήνα του. Σε αυτό το σημείο ο John Bolton (σημ.miltos.tereres: πρώην πρέσβης της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη το 2005-06) προειδοποίησε την Δευτέρα, ότι μετά την παράδοση των πυρηνικών καυσίμων, θα είναι πολύ αργά για το Ισραήλ να εξαπολύσει κάποια επίθεση, καθώς θα προκληθεί διασπορά ραδιενέργειας που θα προσβάλει Ιρανούς πολίτες.


"Με του που το Ουράνιο, με το που τα πυρηνικά καύσιμα φτάσουν πολύ κοντά στον αντιδραστήρα, με το που θα τοποθετηθούν μέσα στον αντιδραστήρα, μια επίθεση θα ισοδυναμεί με απελευθέρωση ραδιενέργειας, καμία αμφιβολία για αυτό" Αναφέρει ο John Bolton στο Fox Business Network."Έτσι αν το Ισραήλ πρόκειται να προσβάλει τις εγκαταστάσεις στο Bushehr πρέπει να
κινητοποιηθεί εντός 8 ημερών."









Ο πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, John Bolton




Χωρίς ένα Ισραηλινό χτύπημα, ο John Bolton αναφέρει, "Το Ιράν θα έχει επιτύχει κάτι που κανένας εχθρός του Ισραήλ, η των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή δεν έχει καταφέρει, και αυτό θα είναι η απόκτηση ενός λειτουργικού πυρηνικού αντιδραστήρα."




Αλλά μόλις ερωτήθηκε αν ο ίδιος αναμένει μία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μέσα στις επόμενες 8 μέρες, ο Bolton αμφέβαλλε. "Δεν νομίζω, φοβάμαι ότι έχασαν την ευκαιρία (σημ.miltos.tereres για ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις)".






Ο αμφιλεγόμενος πρώην πρέσβεις στα Ηνωμένα Έθνη αποδοκίμασε την στάση της Ρωσίας στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, λέγοντας "οι Ρώσοι, όπως συνηθίζουν άλλωστε να κάνουν, παίζουν διπλό ταμπλό."






"Η ιδέα ότι έχουν την δυνατότητα να χώσουν τον αντίχειρα στο μάτι των ΗΠΑ (σημ.miltos να εξοργίσουν) πάντα δελεάζει την Μόσχα", πρόσθεσε. Το Ιράν απορρίπτει την πιθανότητα μίας τέτοιας επίθεσης από τους παραδοσιακούς της εχθρούς. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών Ramin Mehmanparast δήλωσε την Τρίτη "αυτές οι απειλές για επίθεση έχουν γίνει επανειλημμένως και έχουν χάσει πια το νόημα τους".





O εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών Ramin Mehmanparast
"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εγκαταστάσεις με καύσιμα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο επίθεσης για ανθρωπιστικούς λόγους," δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μία συνέντευξη τύπου στην Τεχεράνη. Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Ιράν έχει αναπτύξει αμυντικά οπλικά συστήματα στην περιοχή των εγκαταστάσεων στο Bushehr για να το προστατεύσουν από μία ενδεχόμενη επίθεση.
Η Ρωσία είχε αρχίσει να κατασκευάζει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Bushehr από τα μέσα της δεκαετίας του 90 αλλά το σχέδιο υπέφερε από πολλές καθυστερήσεις, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα εν μέσω της στασιμότητας της Τεχεράνης στην αντιπαράθεση της με την Δύση και το Ισραήλ στο θέμα των πυρηνικών της φιλοδοξιών
Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έπληξε την Τεχεράνη με ένα νέο, τέταρτο πακέτο κυρώσεων στις 9 Ιουνίου, λόγο του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησαν με σκληρότερα και χαρακτήρα τιμωρίας, μέτρα στοχεύοντας τον Ιρανικό τραπεζικό τομέα, και αυτόν της ενέργειας.


Το σχέδιο Bushehr αρχικά ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1970, από τον Σάχη (σημ. miltos.tereres, τον οποίο ανέτρεψαν οι φανατικοί Ισλαμιστές παρακινούμενοι από σκληροπυρηνικούς Ιμάμηδες το 1979, κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάσταση). Εργολήπτης του έργου ήταν η Γερμανική πολυεθνική Siemens, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε καθώς η εν λόγο εταιρία απελάθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979. (σημ. miltos.tereres Φαντάζομαι πόσες μίζες θα έπαιρναν κι αυτοί για να την απελάσουν, παντού η ίδια ιστορία, πάντως μπορείς να τους πεις δυναμικούς τους τύπους, όχι σαν εδώ, ξέσπασε το σκάνδαλο, αλλά η Siemens στο απυρόβλητο)


Το σχέδιο αναβίωσε μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Χομεϊνι (Ayatollah Ruhollah Khomeini) το 1989, μιας ηγειτκής φυσιογνωμίας της επανάστασης. Ο καινούριος ανώτερος ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei και ο πρώτος πρόεδρος του Akbar Hashemi Rasfanjani υποστήριξαν το έργο. Το 1995, το Ιράν κέρδισε την υποστήριξη της Ρωσίας η οποίας συμφώνησε να ολοκληρώσει το εργοστάσιο καθώς και να παρέχει πυρηνικά καύσιμα.


Από την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ - HURRIYET

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More