4 Οκτ 2016

Μισθωτή σκλαβιά στις εργατικές «φυτείες» της Ελλάδας


Τα νούμερα οργίζουν. Ειδικά όταν αφορούν ανθρώπους. Τους σύγχρονους σκλάβους. Κρίκους μιας αλυσίδας άγριας εκμετάλλευσης. Χωρίς μέλλον, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδες και όνειρα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας ολοένα και περισσότερο πουλάνε την εργατικής τους δύναμη για «ψίχουλα».
Στο στόχαστρο δανειστών, μνημονιακών κομμάτων και εργοδοτών βρίσκεται η συμπίεση του μεροκάματου και η διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.
Ανταγωνιστικότητα, κέρδος, μείωση μισθών, το τρίπτυχο της καπιταλιστικής «ευημερίας», γίνεται μόνιμη θηλιά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Τα στοιχεία του τελευταία οκταμήνου στην ελληνική αγορά εργασίας, αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» στο πρώτο οκτάμηνο του έτους:
  • Πάνω από το 43% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και προσλήφθηκαν το 2015, αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές έως 400 ευρώ.
  • Το 52,12% των θέσεων εργασίας αφορά ελαστική απασχόληση και μόλις το 47,88% πλήρη απασχόληση. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αυξήθηκε στο 53,33%, ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης περιορίστηκαν στο 46,67% του συνόλου των νέων θέσεων.
Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με το μήνα, τη μέρα, την ώρα, εκ΄ περιτροπής «ανάλογα με τις ανάγκες» της επιχείρησης αυξάνονται με αλματώδη πρόοδο.
Την ίδια στιγμή από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2016, έχουμε 159.314 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας με την επιβολή κάθε μορφής ατομικών συμβάσεων και συνήθως κάτω από την απειλή της απόλυσης.
Η μετατροπή των εργαζόμενων σε μερικώς απασχολούμενους έχει επιφέρει και ραγδαία μείωση των μισθών. Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΙΚΑ:
— Πάνω από το 43% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο και προσλήφθηκαν το 2015, αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές μεικτές αποδοχές έως 400 ευρώ. Τα καθαρά χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος είναι 360 ευρώ, κάτι λιγότερο από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
— Άλλοι 209.546 εργαζόμενοι λαμβάνουν από 200 – 400 ευρώ το μήνα!
— Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό εργαζομένων, της τάξης του 8,1% του συνόλου ή 143.715 εργαζόμενοι που εισπράττουν ποσά έως 200 ευρώ το μήνα!
Παράλληλα περίπου 500.000 άνθρωποι, βάσει εκτιμήσεων του υπουργείου Εργασίας, δουλεύουν σε συνθήκες «μαύρης» εργασίας με αποδοχές μέχρι 500 ευρώ, χωρίς καμία ασφάλιση και δικαίωμα.
Η συνεχιζόμενη «φτωχοποίηση» των εργαζομένων, που αναγκάζονται να δουλέψουν για εξευτελιστικές αποδοχές, κάτω από την απειλή της απόλυσης και τον κίνδυνο της ανεργίας, αποδεχόμενοι κάθε μορφή ευέλικτων σχέσεων εργασίας, για δανειστές, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις, φαίνεται ότι δεν έχει πάτο.
Ήδη η επιτροπή των περιβόητων σοφών του κ. Κατρούγκαλου, εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Έτσι η επιτροπή του «8 σοφών» στο τελευταίο πόρισμα της, προτείνει τη θέσπιση ενός υπο-κατώτατου μισθού από τον κατώτατο των 510 ευρώ για πλήρη απασχόληση! Πόσο πιο κάτω, θα τον καθορίσουν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Στην Ελλάδα των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, χτίζονται οι νέες «φυτείες» της σύγχρονης εργασιακής σκλαβιάς…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More