5 Οκτ 2016

Πορνεία: Διακίνηση Νιγηριανών γυναικών στην Ευρώπη

An estimated 30,000 Nigerian women have been trafficked into prostitution. Photograph: Quintina Valero/Observer
An estimated 30,000 Nigerian women have been trafficked into prostitution.
Photograph: Quintina Valero/Observer
 
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 80% των Νιγηριανών γυναικών που ήρθαν στην Ιταλία με πλοίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα αποτελέσουν θύματα διακίνησης με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση.
 Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) προειδοποιεί πως η εμπορία των Νιγηριανών γυναικών από τη Λιβύη προς την Ιταλία με πλοίο, φθάνει στα επίπεδα «κρίσης», με τους διακινητές να χρησιμοποιούν τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών ως χώρους συγκέντρωσης για τις γυναίκες που στη συνέχεια συλλέγονται και εξαναγκάζονται σε πορνεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον IOM, περίπου 3.600 γυναίκες από τη Νιγηρία έφτασαν με πλοίο στην Ιταλία κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν ο διπλάσιος από τον καταγεγραμμένο αριθμό στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Και ανέφερε πως, πάνω από το 80% αυτών των γυναικών θα αποτελέσουν θύματα διακίνησης στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 «Έχουμε ενδείξεις πως η πλειοψηφία αυτών των γυναικών θα διακινηθεί για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Υπήρξε μια μεγάλη ενίσχυση των εγκληματικών συμμοριών και των δικτύων εμπορίας ανθρώπων που ασχολούνται με την σεξουαλική εκμετάλλευση όλο και νεότερων κοριτσιών από τη Νιγηρία», ανέφερε η Simona Moscarelli, εμπειρογνώμονας κατά της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (anti­trafficking) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Αν και λειτουργεί μια ακμάζουσα βιομηχανία εμπορίας του σεξ μεταξύ της Νιγηρίας και της Ιταλίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων Νιγηριανών γυναικών που έφθαναν στην Ιταλία με πλοία γεμάτα πρόσφυγες από τη Λιβύη. Το 2014, περίπου 1.500 γυναίκες από τη Νιγηρίακατέφθασαν από τη θάλασσα και το 2015 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 5.633 γυναίκες.

Η Simona Moscarelli, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα πολιτική της τοποθέτησης των Νιγηριανών γυναικών στα κέντρα υποδοχής μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες, λειτουργεί προς όφελος των εμπόρων, με τις γυναίκες συχνά να εξαφανίζονται. «Οι Νιγηριανές γυναίκες που εισέρχονται στην Ιταλία με πλοία από τη Λιβύη μεταξύ των μεταναστών, πρέπει να εντοπίζονται αμέσως και να αντιμετωπίζονται ως θύματα traf icking. Αντί να τοποθετούνται σε κέντρα υποδοχής, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικά καταφύγια όπου θα μπορούν να λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να σπάσει η αλυσίδα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης» ανέφερε. «Οι περισσότερες γυναίκες από τη Νιγηρία που φθάνουν στην Ιταλία είναι ήδη θύματα εμπορίας, με πολλές εξ’ αυτών να έχουν υποστεί σοβαρή σεξουαλική εκμετάλλευση στο ταξίδι τους. Πολλές εξαναγκάζονται σε πορνεία στη Λιβύη», είπε η Moscarelli. «Οι γυναίκες που βλέπουμε είναι όλο και πιο νέες, πολλές είναι ασυνόδευτες ανήλικες κατά την άφιξή τους και η βία και η εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν όταν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών των συμμοριών επιδεινώνεται. Πραγματικά αντιμετωπίζονται ως σκλάβες.»

 Πολλές Νιγηριανές γυναίκες φτάνουν στην Ιταλία με χρέη περίπου 40.000 λιρών για το ταξίδι τους, χρέος το οποίο αναμένεται να ξεπληρώσουν.

Οι Νιγηριανές συμμορίες διακίνησης χρησιμοποιούν ένα τοξικό μείγμα από ψεύτικες υποσχέσεις νόμιμης απασχόλησης και παραδοσιακών τελετών («ξόρκια») για να μυήσουν και να αποκτήσουν τον ψυχολογικό έλεγχο επί των θυμάτων τους. Οι γυναίκες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι τρομερά πράγματα θα συμβούν στις οικογένειές τους, εάν αποτύχουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Στη συνέχεια εξαναγκάζονται σε πορνεία στους δρόμους και τους οίκους ανοχής σε όλη την Ευρώπη.


t

heguardian.com

socialpolicy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More