11 Σεπ 2013

Μετά το ΤΑΙΠΕΔ, η τρόικα θέλει και το ΕΣΠΑ



«Παράλληλα με το Μνημόνιο, χρειάζονται άμεσα επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτές θα υποστηριχθούν με κοινοτικό χρήμα από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Στην εκτίμηση αυτή έχουν καταλήξει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά… σκοντάφτουν στην «αναποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων».
Έτσι, εδώ και μερικούς μήνες ετοιμάζεται σιωπηρά και «παράλληλα» με τις μνημονιακές διαδικασίες ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός με… καύσιμη ύλη τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ και των τοπικών αποταμιευτικών «κουμπαράδων».
Με τη διαφορά ότι η διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων θα παρακάμπτει διακριτικά το ελληνικό Δημόσιο και θα παρεμβαίνει άμεσα στην επιλογή και χρηματοδότηση της επενδυτικής δραστηριότητας μέσω των γερμανικών ταμιευτηρίων που βρίσκονται υπό ίδρυση στην ελληνική επαρχία και της αναπτυξιακής τράπεζας (ιδρύματος), της οποίας η συγκρότηση βρίσκεται υπό συζήτηση.
Το concept, όπως λένε αρμόδια κοινοτικά στελέχη, είναι ότι το ελληνικό κράτος εμφανίζει αδυναμία σε τρεις τομείς-«κλειδιά» για την επιτυχία του προγράμματος και σ΄ αυτούς τους τομείς θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις: ιδιωτικοποιήσεις, αναπτυξιακή ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων και φορολογία.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι κοινό μυστικό –παρά τις διαψεύσεις– ότι η τρόικα προωθεί τη δημιουργία συμπληρωματικού προς το ΤΑΙΠΕΔ μηχανισμού προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, που δεν θα εξαρτάται από τις «εμπλοκές» της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση.
Για τους κοινοτικούς πόρους η εκτίμηση είναι ότι η απορρόφησή τους τόσο ως προς την ταχύτητα όσο και ως προς τη χρήση δεν στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και οι διαθέσιμοι πόροι απορροφώνται κυρίως σε τομείς μη παραγωγικούς.
Βάση της «αλλαγής» αυτής θα είναι η απόφαση της Κομισιόν για χρηματοδότηση των προγραμμάτων με 95% κοινοτικούς πόρους, περιορίζοντας, έτσι, μόλις στο 5% τη συμμετοχή των ιδιωτών στα επενδυτικά προγράμματα.
Με την αλλαγή αυτή, βέβαια, στην αναλογία κοινοτικών πόρων/εθνικής συμμετοχής, περιορίζεται ο αριθμός των επενδυτικών προγραμμάτων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, αφού κάθε πρόγραμμα ή επενδυτική δαπάνη θα απορροφά μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, υποκαθιστώντας μέρος του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής, που έφτανε από 15% έως και 50% της συνολικής επένδυσης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεμπλοκάρει πολλά προγράμματα τα οποία, αν και εγκεκριμένα, έμεναν στα αζήτητα, λόγω της υψηλής συμμετοχής που απαιτούσαν από τους ιδιώτες ή το Δημόσιο (ΟΤΑ κ.λπ.)
Διαχειριστές τα Γερμανικά Ταμιευτήρια και το Αναπτυξιακό Ίδρυμα

Έτσι, εδώ και μήνες έχει δρομολογηθεί η «ιδέα» της ενεργοποίησης στην Ελλάδα χρηματοπιστωτικών μονάδων γερμανικής προέλευσης και «λογικής», διά μέσου των οποίων οι κοινοτικοί πόροι θα διοχετεύονται –σε μεγάλο μέρος τους– στον ιδιωτικό τομέα, με στόχους ενίσχυσης της επιχειρηματικής και παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
Οι «μονάδες» αυτές είναι γερμανικά ταμιευτήρια.
Η πρώτη εξ αυτών δεν θα είναι άλλη από το «Ιnstitution for Growth» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ή, κατά κόσμον, «Επενδυτικό Ταμείο») και η άλλη είναι «Αναπτυξιακή Τράπεζα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
- Τα… κεφάλαια κίνησης του «Επενδυτικού Ταμείου» θα τα βάλει η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW (100 εκατ. ευρώ). Αυτά, όμως, θα συμπληρωθούν και από επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα και 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα μπουν από το ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο, όμως, και αυτό θα κατακλυστεί πλήρως από κοινοτικά κονδύλια, αν γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του Μνημονίου μετά τα μέσα του 2014. Ο «προϋπολογισμός» του θα είναι ανοιχτός και σε άλλους ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, ξένους ή Έλληνες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα παίζει το Ελληνογερμανικό Eμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Έδρα του εν λόγω Ταμείου, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014, θα είναι το Λουξεμβούργο, θα έχει πιθανότατα μάνατζερ ελληνικής καταγωγής, ενώ θα διοικείται από ένα διεθνές συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους όσων έχουν συμμετάσχει με τα κεφάλαιά τους. Πρότυπό του θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη (EFSE), το οποίο επίσης εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
- Καταλύτες για τη σύσταση μιας «Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΜμΕ» θα είναι οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων δεσπόζει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας έχουν δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Στόχος των εμπλεκομένων είναι η χρήση των 2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο όλο project φαίνεται πως εμπλέκονται και τα γερμανικά ταμιευτήρια Sparkassen. Το 2014 τα Sparkassen θα ανοίξουν στην Αθήνα γραφεία ενός «Συνδέσμου Ταμιευτηρίων». Tα Sparkassen βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για παροχή γερμανικής τεχνικής ή ακόμα και οικονομικής στήριξης, με στόχο αναδιοργάνωση της ελληνικής συνεταιριστικής τραπεζικής πίστης. Να σημειωθεί, επίσης, πως το 10% των μετοχών της Πανελλήνιας Τράπεζας (το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών κατέχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες) βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της γερμανικής τράπεζας DZ Bank.
Πηγή: capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More