11 Σεπ 2013

Στο Αφγανιστάν θα αρχίσει ένας εντελώς διαφορετικός πόλεμος


Βαντίμ Φερσόβιτς
Οι Ταλιμπάν, απ’ ότι φαίνεται, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ελπίδες τους ότι ύστερα από 1,5 χρόνο η Δύση θα τους αφήσει επιτέλους ήσυχους.
Ο σάλος γύρω από την απειλή των βομβαρδισμών στη Συρία έχει πνίξει εντελώς την αρκετά περίεργη στροφή στη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν. Ακόμα την άνοιξη του 2013 η Αμερική απειλούσε τον αδιάλλακτο Πρόεδρο Χαμίτ Καρζάι με την απόσυρση όλων των στρατευμάτων της δυτικής συμμαχίας από τη χώρα του, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου η ίδια η έννοια της «απόσυρσης των στρατευμάτων» σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν έχει ονομαστεί ως μη «σωστή ορολογία». Διόρθωνε την ορολογία αυτή ο Αναπληρωτής Διοικητής των Δυνάμεων της Δυτικής συμμαχίας Μαρκ Μίλι. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stars and Stripes, ο στρατηγός εξήγησε: «Δεν έχουμε καμία εντολή σχετικά με την απόσυρση όλων των στρατευμάτων. Σχεδιάζουμε μόνο να αλλάξουμε το καθήκον και να μειώσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων και τις διαστάσεις των επιχειρήσεών μας». Τα κατά προσέγγιση χρονικά όρια «καθυστέρησης» εκφράστηκαν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian από τον προϋστάμενό του, διοικητή των δυνάμεων IFOR Αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, όπως είπε, θα χρειαστούν ξένη στρατιωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών ακόμα.
Τι σημαίνει να «αλλάξουμε το καθήκον;» Όπως είπε ο στρατηγός Μίλι, οι δυνάμεις της συμμαχίας, που θα μείνουν, θα παρέχουν στον αφγανικό στρατό κατασκοπευτικές πληροφορίες και στήριξη από αεροσκάφη.
Η κατάσταση με την αεροπορία είναι κατανοητή, ενώ οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες δεν θα περιορίζονται, βέβαια, στην παραχώρηση των φωτογραφιών από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και των υποκλαμένων ραδιοσυνδιαλλέξεων. Κάτι άλλο. Διαδίδεται η γνώμη ότι οι βάσεις που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα μετατραπούν σε κέντρα ελέγχου εκτεταμένων δικτύων πρακτόρων, που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα 10 τελευταία χρόνια από τις ειδικές υπηρεσίες σχεδόν σε όλες τις χώρες που πήραν μέρος στην αφγανική εκστρατεία. Προς το παρόν έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να αφήσουν περιορισμένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία. Η Γερμανία, όπως είναι γνωστό, είναι υπέυθυνη για το βόρειο τμήμα της χώρας, και η Ιταλία – για το δυτικό. Ο Ιταλός δημοσιογράφος Μάνλιο Ντονούτσι ακόμα το 2010 έγραφε ότι η CIA αναπτύσσει στη χώρα δραστηριότητες ενός ολόκληρου «σκιώδους στρατού» ανάμεσα στα καθήκοντα του οποίου δεν περιλαμβάνεται μόνο η συλλογή πληροφοριών, αλλά και η διεξαγωγή βίαιων επιχειρήσεων. Δεν αποκλείεται ότι με παρόμοιες δραστηριότητες στις δικές τους ζώνες ευθύνης ασχολούνταν και οι ειδικές υπηρεσίες της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το βασικό πρόβλημα του αντι-ανταρτικού πολέμου. Όταν το 2015 οι πολέμαρχοι των Ταλιμπάν θα βγουν από τα ασφαλή καταφύγια τους, δεν θα είναι δύσκολο για τους «συμβασιούχους» των δυτικών ειδικών υπηρεσιών όχι μόνο να παρακολουθούν, αλλά και να εξολοθρεύουν οι ίδιοι τους «ασυμβίβαστους». Η πρακτική των εν λόγω ενεργειών έχει ήδη δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια των κοινών επιδρομών των αφγανικών και των δυτικών δυνάμεων ειδικού προορισμού. Αν η στρατηγική αυτή αποδειχθεί επιτυχημένη, τότε οι πολέμαρχοι των Ταλιμπάν θα δοκιμάσουν στο πετσί τους όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι.
Τον Ιούλιο, τα επίσημα πρόσωπα των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η CIA σχεδιάζει μέσα στα πλησιέστερα 2 χρόνια να μειώσει τον αριθμό των μυστικών βάσεών τους στο Αφγανιστάν από αρκετές δεκάδες που υπάρχουν σήμερα σε έξι, αφήνοντας ανέπαφο το κέντρο στην Καμπούλ, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παρόμοια κέντρα θα αφήσουν επίσης η Γερμανία και η Ιταλία. Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες θα καταπιαστούν και πάλι με την άμεση δουλειά τους – τη διαχείρηση και χιλιάδες Αφγανοί θα αναλάβουν τη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του συνασπισμού, μάλιστα με ασύγκριτα λιγότερες δαπάνες και, μάλλον, με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Πηγή: ruvr.ru

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More