9 Σεπ 2011

Η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο των αγροτικών συνεταιρισμών


Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψήφισε 17 από τα 21 άρθρα του νομοσχεδίου, όχι όμως και την αρχή του νομοθετήματος αφού διαφωνούσε με μία από τις τέσσερις βασικές αρχές του: Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δεν αποφάσιζαν την μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα διαγράφονταν από το μητρώο των συνεταιρισμών και θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση.
Με την άποψη αυτή της Ν.Δ. τάχθηκαν και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κ. Μπατζελή, Θ. Παπαγεωργίου, Μ. Τζελέπης. Το ΛΑΟΣ καταψήφισε επί της αρχής, υπερψηίζοντας 19 άρθρα.
Σύσσωμα τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν κατά της αρχής και κατά των άρθρων του νομοθετήματος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέσυρε την διάταξη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των ΔΣ των συνεταιριστικών οργανώσεων απαλλάσσονταν από κάθε αστική ευθύνη η οποία αφορούσε σε όλες τις διαχειριστικές χρήσεις και μπορούσε να οδηγήσει σε κάθε λογής αξιώσεις τρίτων σε βάρος της ατομικής τους περιουσίας, εξαιτίας οφειλών των οργανώσεων.
Στη ρύθμιση αυτή προβλεπόταν και απαλλαγή από κάθε σχετική ποινική ευθύνη η οποία μπορούσε να καταλογιστεί αντικειμενικώς και ως αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της θητείας τους ως μελών των ΔΣ των οργανώσεων αυτών που μετατρέπονται σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Η απαλλαγή θα ίσχυε εφόσον ο σχετικός εις βάρος τους καταλογισμός δεν οφείλονταν σε δόλια συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν είχαν καταδικαστεί ως την ισχύ του νόμου.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των παρατάξεων με την δέσμευση από το αρμόδιο υπουργείο, ότι θα κατατεθεί σε ένα από τα δύο επόμενα νομοσχέδια με βελτιωμένη διατύπωση και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More