Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
O υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επιτάχυνση των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων φορέων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ως άμεσα αναδιαρθρούμενες τις εταιρίες ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΡΤ και άλλους φορείς που δεν κατονόμασε.
Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας.
Το συγκεκριμένο μέτρο, θα εφαρμοστεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιο να προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο στενό δημόσιο τομέα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία.
Άμεσα, θα καταρτισθεί κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό και θα υπάρξει αναδιάταξη, δυνατότητες εκπαίδευσης και παροχή διευκολύνσεων για όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης.
Όχι στις απολύσεις... προς το παρόν
Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά και εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.
Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δεν αφορά του μόνιμους υπαλλήλους, ωστόσο μπορούν να μπουν σε εφεδρεία, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου και οι συμβασιούχοι έργου.
Καταργείται η "προσωπική διαφορά"
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε την άρση χρόνιων αδικιών και ανισοτήτων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους υπαλλήλους.
Επίσης αποφασίστηκε η κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" και επομένως υπάλληλοι με ίδια προσόντα, ίδια χρόνια στην ίδια θέση θα λαμβάνουν ίδια αμοιβή, ανεξαρτήτως υπουργείου ή τομέα.
Στη θέση της μπαίνει το "πριμ παραγωγικότητας". Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπάλληλος θα κάνει ξεχωριστή συμφωνία με καθορισμένους στόχους. Αν τους ξεπερνά θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα, αν αποτυγχάνει και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα δεν θα αποκλείεται η απόλυση.
Σύμφωνα με τον υπουργό με το νέο μέτρο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν περισσότερα κίνητρα για να αποδώσουν καλύτερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου