10 Αυγ 2011

Οι «πρωινοί» καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες καρκίνου!

Οι καπνιστές που πρώτη τους δουλειά το πρωί όταν ξυπνάνε είναι να ανάψουν τσιγάρο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με εκείνους που καταφέρνουν να περιμένουν έστω και μια ώρα, από την ώρα που θα σηκωθούν από το κρεβάτι τους, για να καπνίσουν.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα αυτά εμφανίζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης από τους «αργοπορημένους» καπνιστές των πρωινών, ενώ η επίδραση αυτή φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από όλες τις σχετικές με το κάπνισμα συνήθειες. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι όσοι καπνίζουν αμέσως αφού ξυπνήσουν, εισπνέουν μεγαλύτερα ποσοστά καπνού εκείνη την ώρα, αφού η επιθυμία τους για το τσιγάρο είναι πολύ μεγάλη.

Οι γιατροί, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν προειδοποιήσει ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κανείς καρκίνο διαφόρων ειδών, αφού η εθιστική νικοτίνη διασπάται σε μόρια που συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όμως οι επιστήμονες από το Penn State College of Medicine στην Πενσυλβάνια, προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί μόνο κάποιοι από τους καπνιστές εμφανίζουν καρκίνο και όχι όλοι. Έτσι διαπίστωσαν ότι, τα άτομα που καπνίζουν περίπου 30 με 60 λεπτά από την ώρα που ξυπνούν, έχουν περίπου 1,31 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, του εγκεφάλου και του τραχήλου, σε σχέση με εκείνους που ανάβουν τσιγάρο αφού έχουν περάσει 60 λεπτά και πάνω από την ώρα της αφύπνισής τους. Όσοι πάλι καπνίζουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά, έχουν 1,79 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του ίδιου καρκίνου!

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, όσο πιο άμεσα ανάβει ένας άνθρωπος τσιγάρο από την ώρα που θα ξυπνήσει, τόσο πιο «παθιασμένα» θα το καπνίσει, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει και μεγαλύτερα ποσοστά καπνού, γεγονός που αυξάνει παράλληλα και τα επίπεδα της έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο –κυρίως των πνευμόνων- στον οργανισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More