7 Αυγ 2011

Επεσε στο 2,4% ο πληθωρισμός, αλλά τα τρόφιμα ξέφυγαν με 3,7%

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΛΟΓΩ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΠΤΩΣΕΩΝ
Επεσε στο 2,4% ο πληθωρισμός, αλλά τα τρόφιμα ξέφυγαν με 3,7% Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Κρίση, προεκπτώσεις και μειωμένες τιμές στα φάρμακα συγκράτησαν στο 2,4% τον πληθωρισμό τον Ιούλιο, έναντι 3,3% ένα μήνα πριν. Παρ' όλ' αυτά στα τρόφιμα η ακρίβεια συνεχίζεται, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών με τον αντίστοιχο δείκτη να αυξάνει με ρυθμό 3,7%.
Εντονα ανοδικά κινήθηκε το καλάθι της νοικοκυράς, με τα νωπά λαχανικά να φτάνουν το +8,9% Πτωτική τάση είχαν τα φάρμακα, τα αυτοκίνητα και τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι μέρος της «πτώσης» οφείλεται στην κρίση, ενώ οι προεκπτώσεις του Ιουλίου έπαιξαν το ρόλο τους (κανονικά ξεκινούν στις 15 του μήνα). Επίσης πέρυσι ο δείκτης είχε αυξηθεί πάρα πολύ, κατά 5,5%, με αποτέλεσμα συγκριτικά φέτος να φαίνεται μικρή η άνοδος.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2010, προήλθε από τις αυξήσεις κατά 3,7% της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα δημητριακά, στα κρέατα, στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά, στα λαχανικά και στα φρούτα).
Ακριβότερο 8,3% και το «σπιτικό»
Κατά 8,3% αυξήθηκε η ομάδα στέγαση λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού και των ενοικίων κατοικιών.
Στο 4,5% έφτασε η αύξηση τιμών στις μεταφορές λόγω των ανατιμήσεων στη βενζίνη, στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου και στις υπηρεσίες μεταφορών.
Κατά 0,7% αυξήθηκαν οι τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών, αυξήσεις παρατηρήθηκαν επί των τιμών σε βιβλία, σχολικά είδη και υπηρεσίες αναψυχής, στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων, του φαγητού εκτός οικίας, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.



http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=299716

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More