Του Σπύρου Δημητρέλη

Την επιβολή φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες  και τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο εξετάζεται ως αντιστάθμισμα σε αλλαγές προς το ευνοϊκότερον της εισφοράς σε όλα τα εισοδήματα. Σύμφωνα με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων ο φόρος επιτηδεύματος θα είναι ενιαίος για όλους τους φορολογούμενους και θα είναι 100 ή 200 ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει στο δημόσιο ταμείο ετήσια έσοδα έως και 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα το φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα:


- που τηρούν φορολογικά βιβλία Α, Β ή Γ κατηγορίας. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί που διατηρούν ενεργό «μπλοκάκι» και οι επιχειρήσεις.
- που βάσει της φορολογικής νομοθεσίας δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν φορολογικά βιβλία
- οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» που ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία τυπικά θεωρούνται ότι ασκούν ελεύθερο  επάγγελμα.

Η εισήγηση που έχει δεχτεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί η δυνατότητα να μην πληρωθεί ο φόρος από όσους προχωρήσουν εντός κάποιας προθεσμίας σε δήλωση διακοπής εργασιών στην εφορία.
Πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να παρουσιάσει έστω και για επικοινωνιακούς λόγους κάποιες «βελτιώσεις» στα εισπρακτικά μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρώτο στη λίστα των προς επανεξέταση μέτρων είναι η ετήσια εισφορά στα εισοδήματα. Από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αποφασισθεί η εισφορά να επιβληθεί σε όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και να υπολογιστεί κλιμακωτά με συντελεστή 1% έως 3% και συγκεκριμένα:

- 12.000 έως 20.000 ευρώ 1%
- 20.000 έως 50.000 ευρώ 2%
- 50.000 ευρώ και άνω 3%.

Μάλιστα είχε αποφασισθεί ο συντελεστής να επιβάλλεται επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος. Για παράδειγμα ο φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει εισφορά 150 ευρώ (1% των 15.000 ευρώ) Αν υπολογιζόταν ο φόρος ως κλίμακα τότε ο φορολογούμενος θα κατέβαλε φόρο 30 ευρώ (1% των 3.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο έως τα 15.000 ευρώ).


spiros.dimitrelis@capital.gr