Υπολογίζοντας τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα 575 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Ζακ Ντελπλά, οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, επισημαίνει ότι οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στους Έλληνες από ό,τι οι Έλληνες στη Γερμανία.
"Εν πάση περιπτώσει, ζουν στο ίδιο οικοσύστημα. Αν καταρρεύσει, θα πέσουν όλοι", υπογράμμισε, με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ να καλεί τη Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα, η διάσωση της οποίας δεν θα πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της Γερμανίας.
"Όμως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη", δηλώνει.
Τα χρέη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της, το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε.
"Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη", που ζητά την πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη, "οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα".
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι θα μπορούσε μέσα στην επόμενη 15ετία να μειώσει το χρέος της κάτω από το 60%, "αξιοποιώντας την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και τα νησιά της που καθιστούν τη χώρα θαυμάσιο προορισμό για ολόκληρη την Ευρώπη".
Φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ καλεί τη Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα, η διάσωση της οποίας δεν θα πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της Γερμανίας.
"Δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να χωριστούν από την Ελλάδα. Εάν η κοινότητα δείξει αδυναμία, οι κερδοσκόποι θα τη διαλύσουν. Πολλές χώρες παραπαίουν. Η μία κρίση οξύνει την άλλη", επισημαίνει σε σχόλιό του στην "Bild" .
Ο κ. Βαϊτσέκερ επισημαίνει ότι "το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα, σε μας φέρνει συνεχώς αυξανόμενα πλεονάσματα εξαγωγών, αλλά απαιτεί από όλες τις χώρες την άσκηση αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής".
Για την Ελλάδα σημειώνει ότι "μπήκε ευχαρίστως στο σκληρό νόμισμα, η χώρα πήγε επιτέλους μπροστά, αλλά η κυβέρνηση αποσιώπησε ότι ένα μέρος της νέας ευημερίας οφειλόταν στο δανεισμό" και, όπως λέει, οι πολίτες υφίστανται τώρα τις "επώδυνες" συνέπειες.
Είναι αυστηρός με όσους στη Γερμανία χλεύασαν την Ελλάδα, διερωτώμενος "ποιός τους δίνει αυτό το δικαίωμα". Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τονίζει ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση των προβλημάτων της Ελλάδας", σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση της Αθήνας με νωπή την επιβεβαίωσή της από τη βουλή το έχει αντιληφθεί. Το άλλο κόμμα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια".
Επισημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για την επίλυση του προβλήματος και στο ενδιάμεσο διάστημα θα απαιτηθούν χρήματα μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. "Επιτυχία θα υπάρξει μόνο εάν οι Έλληνες συνεχίσουν θαρραλέα την πορεία τους και εμείς ακλόνητοι τους βοηθήσουμε", τονίζει.
Απευθυνόμενος στους Γερμανούς, ο Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ σημειώνει ότι "τώρα είναι αναγκαία η δύναμή μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από το να τη δώσουμε για την Ευρώπη" και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι "δεν επιτρέπεται να αποτύχει εξαιτίας μας".
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου