19 Σεπ 2010

Ο Καιρός

Η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει ένα μεγάλο μέρος από το 1,8 δισ. που έχει υποσχεθεί στην τρόικα, προχωρεί σε επαναφορά της περαίωσης φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Η περαίωση μπορεί να αποδίδει στα ταμεία του κράτους, αλλά δεν αποδίδει στο κράτος. Οξύμωρο; Μπορεί. Πολύ λογικό, όμως. Πιο απλά: Η οικονομία ολόκληρη στηρίζεται σε μία και μόνο βάση. Την πίστη. Δηλαδή την εμπιστοσύνη. Γι' αυτό και οι τράπεζες λέγονται πιστωτικά ιδρύματα. Η κατάθεση λέγεται πίστωση. Το οικονομικό σύστημα λέγεται πιστωτικό σύστημα και πάει λέγοντας.


Οταν δεν υπάρχει πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη, το σύστημα κάποια στιγμή καταρρέει. Παράλογο; Δεν νομίζω. Η πίστη είναι η αρχή πάνω στην οποία βασίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Περίεργο; Μπορεί, για όσους πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι ένας κουβάς νερό με λίγη λάσπη.


Επειδή εκτός από το νερό και τη λάσπη ο άνθρωπος έχει συναισθήματα, που του καθορίζουν τη ζωή, καλό είναι να υπολογίσει κανείς ότι η βάση στη συνύπαρξη των ανθρώπων δεν είναι παρά η ανασφάλεια. Είτε για το θάνατο, είτε για τη συναισθηματική ύπαρξη. Δύσκολα πράγματα; Καθόλου. Πολύ απλά.


Η πίστη, η εμπιστοσύνη δηλαδή, είναι η ασφάλεια, η άμυνα καθενός σε οποιαδήποτε απειλή. Αλλιώς μπλέκεται σε έναν διαρκή, ψυχοφθόρο πόλεμο με το περιβάλλον και σε μια διαρκή ψυχοφθόρο επαγρύπνηση.


Η περαίωση δεν είναι τίποτε άλλο από καταστρατήγηση αυτής της εμπιστοσύνης και κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας και της παρανομίας. Γιατί; Απλό:


Αν κάθε επαγγελματίας ξέρει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα μπορεί να περαιώνει τη φορολογική του κατάσταση, πληρώνοντας πολύ λιγότερα απ' όσα θα όφειλε και θα παίρνει συγχωροχάρτι, γιατί να πληρώνει κανονικά τους φόρους του;


Στο διά ταύτα: Από το 1978 μέχρι σήμερα ποιος έχει σπρώξει τους επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή: Ο κακός χαρακτήρας τους ή οι κυβερνήσεις.


Και, τελικά, τι κράτος είναι αυτό, που αναγκάζει τον ευσυνείδητο επαγγελματία, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους του, να αισθάνεται ηλίθιος, για να μην πω τη σωστή λέξη, σπρώχνοντάς τον κι αυτόν να γίνει φοροφυγάς προκειμένου να μην αισθάνεται μαλάκας; Ορίστε, την είπα.


Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές «δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη». Σκέψου νά 'ρθει πρώτος αυτός ο Καλλικράτης.


Και σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πληρώνουν φόρο 35% κατά μέσον όρο, ενώ οι εργοδότες 16%. Γι' αυτό είναι και εργοδότες.


Το Ευρωδικαστήριο αναγνώρισε κατόπιν εορτής ότι κακώς ζητούσε επιστροφή 130.000.000 ευρώ από την Ολυμπιακή. Κατόπιν εορτής των ιδιωτών. Και κατόπιν εορτής των διοικήσεων από το 1983 και δώθε.


Η σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη κατέθεσε στη Βουλή για την υπόθεση Βατοπεδίου ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια. Οταν δεν τους παίρνουν τα σώβρακα.


Και ο τομέας του αθλητισμού, που με τον ανασχηματισμό πήγε στο υπουργείο Υγείας, επέστρεψε στο υπουργείο Πολιτισμού. Ως ανθυγιεινός.


Τη Δευτέρα το βράδυ μπήκε πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, την Τετάρτη το βράδυ βγήκε το πλαφόν. Αλλά μπήκε η βενζίνη.


Μόνο σε 4 μαθήματα θα εξετάζονται από το 2004 και μετά οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Θα μπαίνουν μόνο όσοι γράφουν κάτω από τη βάση. Οι άλλοι θα εντάσσονται σε μουσεία.


Ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι η Κούβα θα περάσει σ' ένα σύστημα ιδιωτικής οικονομίας, όπου δεν θα ισχύει το μέχρι σήμερα σύστημα της υποχρεωτικής για όλους απασχόλησης. Καταλάβαμε. Θα ισχύει το σύστημα προαιρετικής ανεργίας.


Ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όποιος έχει πολλούς φίλους κερδίζει 4 χρόνια ζωής. Οποιος έχει λίγους φίλους κερδίζει τους φίλους του.


Πρόσεξε, σε παρακαλώ, να δεις: Ο επικεφαλής (ο επικεφαλής κατά μερικούς συναδέλφους) των επιτηρητών της χώρας δήλωσε στη Φραγκφούρτη, ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι στην πραγματικότητα ("in fact") το χρέος, αλλά ο τρόπος διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας». Λαμπρά!


Οταν είχαν έρθει όλοι αυτοί οι νέοι εγκέφαλοι σε τούτη την έρμη χώρα, στόμωσαν οι μύτες των στιλό και τα πληκτρολόγια να γράφουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά το μπορντέλο της δημόσιας διοίκησης και η φοροδιαφυγή. Δηλαδή, πάλι η γεια σου λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Το λησταρχείο του μπαταχτσίδικου συστήματος ασφάλισης και συντάξεων. Δηλαδή πάλι η δημόσια διοίκηση. Δηλαδή, οι κομματικοί μηχανισμοί, που κυβερνούν τη δημόσια διοίκηση. Και που με τέτοιες νοοτροπίες εκθρέφουν και εξυπηρετούν δεκάδες επιχειρηματίες, που θησαυρίζουν, φοροδιαφεύγοντας, αφού απομυζούν το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή εμάς.


Αυτά γράφαμε πολλοί και αυτά έλεγαν και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Αυτοί, ντιπ. Είχαν έρθει με τα κουστουμάκια τους και τις λύσεις-κονσέρβα, λες και όλα τα κράτη είναι ίδια, και μας πλάκωσαν στην αντιβίωση για μαλάρια, ενώ εμείς έχουμε πνευμονία.


Ελα όμως, που και η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα άλλοθι για να μας πάρει τα σώβρακα έτσι που να μη φταίει αυτή, αλλά το κακό ΔΝΤ. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Μέχρι τώρα.


Γιατί τώρα το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν πρόκειται να πάρει κανείς τα λεφτά του με την αντιβίωση της μαλάριας. Ο ασθενής χάνει διαρκώς αίμα και θα τα κακαρώσει. Και όλο ψελλίζει τις τελευταίες μέρες, ότι η Ελλάδα δεν είναι και τόσο κακιά, όλο και χαϊδεύει τα όρνια τους δανειστές να έχουν πίστη, μέχρι το προχθεσινό του κυρίου Τόμσεν, ότι το πρόβλημα πραγματικά δεν είναι το χρέος! Που μπορεί και να σημαίνει ότι άμα φαλίρει η χώρα δεν θα φταίμε εμείς του ΔΝΤ για τη συνταγή μας, θα φταίει η Ελλάδα, που αντί για μαλάρια έχει πνευμονία!


Υπάρχει και μια εκφυλιστική κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη από την πνευμονία και τη μαλάρια. Μαλάκυνση τη λένε.


ΥΓ Ακου τώρα τι τραγελαφικά γίνονται στον κόσμο. Ενας τρελόπαπας στην Αμερική απειλούσε ότι θα κάψει ένα Κοράνι την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά τη 10η Σεπτεμβρίου το βράδυ, ύστερα από πιέσεις, το ματαίωσε. Οι μουσουλμάνοι στο Κασμίρ έμαθαν λίγο καθυστερημένα από τις τηλεοράσεις για τις απειλές του και στις 12 Σεπτεμβρίου έκαναν διαδήλωση διαμαρτυρίας. Η διαδήλωση εξελίχτηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία άνοιξε πυρ και σκότωσε 14 ανθρώπους! Οι οποίοι δεν είχαν μάθει ποτέ ότι ο τρελόπαπας δεν το 'καψε το Κοράνι. Η τηλεόραση τό 'πε την άλλη μέρα. Δεκατέσσερις άνθρωποι νεκροί γιατί δεν το 'πε η τηλεόραση!



Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης
tetradis@enet.gr.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=204567

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More