20 Σεπ 2010

Στο «κόκκινο» Κίνα - Ιαπωνία

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις μετά την απόφαση του Πεκίνου να διακόψει τις επαφές του με το Τόκιο, σε ανώτατο επίπεδο (παγώνοντας τις συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο και αυτές που αφορούν την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων και τον άνθρακα), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση Κινέζου καπετάνιου μετά τη σύγκρουση του ψαροκάικου στο οποίο επέβαινε με σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε διαφιλονικούμενες νήσους.
Οι ιαπωνικές αρχές κατηγορούν τον 41χρονο καπετάνιο Τζαν Τσισιόνγκ ότι εμβόλισε σκόπιμα ένα από τα σκάφη τους, ενώ το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «η ενέργεια της Ιαπωνίας ζημίωσε σοβαρά τις διμερείς σινο-ιαπωνικές ανταλλαγές». Στις 7 Σεπτεμβρίου το ψαροκάικο συγκρούστηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε διεκδικούμενες και από τις δύο χώρες βραχονησίδες, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Λίγο νωρίτερα, ιαπωνικό δικαστήριο είχε παρατείνει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου του κράτηση του Κινέζου καπετάνιου.
«Η Κίνα ζητεί την άμεση απελευθέρωση του καπετάνιου χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Μα Ζαοξού, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, όταν έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση. «Εάν η Ιαπωνία επιμένει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, η κινεζική πλευρά θα λάβει αντίμετρα και όλες τις συνέπειες θα τις υποστεί η ιαπωνική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Για δεύτερη φορά (μετά τις 10 Σεπτεμβρίου) δικαστήριο παρατείνει την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου. Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να τον κρατήσουν συνολικά για 20 ημέρες μέχρι να αποφασίσουν εάν θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση του Τσισιόνγκ. Προχθές μάλιστα πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις σε διάφορες κινεζικές πόλεις.
Την ίδια ώρα είναι έντονη η αστυνομική παρουσία και έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο, μολονότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη για ενδεχόμενη κινητοποίηση ή διαμαρτυρία. Η διαμάχη για τις βραχονησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας -που αποκαλούνται Ντιαογιού στα Κινεζικά και Σενκάκου στα Ιαπωνικά- έχει ξεσπάσει για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» σε μια περιοχή που θεωρείται ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Νικέι», η Ιαπωνία ενδέχεται να ξεκινήσει γεώτρηση κοντά σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εάν το Πεκίνο πράξει το ίδιο στο κοίτασμα Τσουνξιάο. Μάλιστα, το Τόκιο μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει για το θέμα στο διεθνές ναυτικό δικαστήριο.
source www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More