25 Σεπ 2010

Το βιολογικό ρολόι των αντρών

H φράση «βιολογικό ρολόι» χρησιμοποιείται από τους περισσότερους γιατρούς όταν αναφέρονται στη γονιμότητα και στην αύξηση της πιθανότητας γένησης παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, ψυχολογικές νόσους κ.α. Και μέχρι τώρα μόνο για τις γυναίκες που πλησιάζουν την ηλικία των 30.


Μέχρι τώρα! Γιατί όλες οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι το βιολογικό ρολόι της αναπαραγωγής πάει αρκετά γρήγορα και για τους άντρες μόλις περάσουν τα 25. Η ανδρική γονιμόητα μειώνεται σαφέστατα μετά τη χρυσή δεκαετία των 20. Αλλά αυτό δεν έιναι μοναδικός κίνδυνος για τους άντρες. Ο πραγματικός κίνδυνος κρύβεται στην γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες και προδιάθεση για σχιζοφρένεια όταν παρατείνεται η τεκνοποίση μετά τα 35. Ας δούμε όμως πια είναι κατάσταση σε κάθε αντρική δεκαετία ξεχωριστά.


Εφηβεία

Μεταξύ δεκατριών και δεκατεσσάρων ετών το σπέρμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών είναι πολύ υψηλός. Το σπέρμα είναι εξαιρετικά υγιές στην προχωρημένη εφηβεία αλλά η ανεξέλεγκτη σεξουαλική συμπεριφορά σε αυτές της ηλικίες είναι παράγοντας κινδύνου μετάδοσης αφροδίσιων νοσημάτων.

Στα είκοσι

Αυτά είναι τα πιο γόνιμα χρόνια για τους άντρες. Το σπέρμα έχει το μέγιστο αριθμό σπερματικών κυττάρων και τις λιγότερες φθορές στο DNA τους. Ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών είναι ο μικρότερος δυνατός.

Στα τριάντα

Τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται στην ηλικία των 30 με επακόλουθη μείωση στη γονιμότητα. Μεταξύ 32 και 34 ετών η γονιμότητα μειώνεται. Άντρες πάνω από τα 35 έχουν διπλάσια πιθανότητα να είναι στείροι από ό,τι άντρες μικρότεροι των 25 ετών. Και η πιθανότητα γέννηση παιδιών με σχιζοφρένεια αυξάνει από μια στις 141 σε μια στις 99.

Στα σαράντα

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ και το μεταβολικό σύνδρομο αρχίζουν να εμφανίζονται πιο συχνά στη δεκαετία αυτή. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης έχει συνδεθεί με την εμφάνιση αυτών των

συμπτωμάτων και άλλων παθήσεων όπως οι στυτικές δυσλειτουργίες, ο διπλασιασμός του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας στα παιδιά και ο εξαπλασιασμός της πιθανότητας γέννησης παιδιών με αυτισμό σε σχέση με τη δεκαετία των 30.

Στα πενήντα

Οι στυτικές δυσλειτουργίες είναι πραγματικότητα για πολλούς άντρες. Και η γονιμότητα όμως είναι σε καθοδική πορεία αφού ο αριθμός των σπερματικών κυττάρων μειώνεται ενώ παράλληλα μειώνεται και η ποιότητα του. Ο κίνδυνος γέννηση παιδιών σχιζοφρένειας τριπλασιάζεται και ένας τους 47 πενηντάρηδες θα κάνει παιδί με την ασθένεια.

Στα εξήντα

Στην ηλικία αυτή το 85 τοις εκατό του σπέρματος είναι κλινικά ανώμαλο κάτι που οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση.
http://networkedblogs.com/8jBKA
__________________

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More