23 Σεπ 2010

Ομολογία : η χρεοκοπία συνεχίζεται. Ομολογία : Δεν υπάρχει κράτος δικαίου.



Χθες με τα μούτρα κάτω ο συμπαθής υπουργός Οικονομικών, ο εθνικός ταμίας που λέμε, παρουσίασε τα έξι «γιατί» που κατά τη γνώμη του καθιστούν αναγκαίο το μέτρο της περαίωσης. Τα αντιγράφω από το ρεπορτάζ.
1. "Γιατί σήμερα έχουμε 2,5 εκ. ανέλεγκτες χρήσεις"
2. "Γιατί εκκρεμούν στα δικαστήρια 30 δις ευρώ από φορολογικές διαφορές".
3. " Γιατί εκκρεμούν 150.000 φορολογικές δίκες"
4. "Γιατί για να τελεσιδικήσει μια απόφαση σε δικαστήριο, χρειάζονται από 7 έως 10 χρόνια".
5. " Γιατί 1,3 εκ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ".
6. " Γιατί κάθε χρόνο οι φορολογικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ελέγξουν πάνω από το 3% του συνόλου των εκκρεμοτήτων".

Κοντολογίς είπε: Η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί (σημεία 1,2,3,4). Ούτε οι εφορίες και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί (σημεία 5,6).
Τα ξέραμε, αλλά τόσο καθαρά λόγια από υπουργικά χείλη κάνουν την αλήθεια πιο πικρή και σοκαριστική.
Αφού λοιπόν το κράτος ομολογημένα δεν λειτουργεί η αναδρομική έκτακτη εισφορά, που βαφτίστηκε περαίωση, καθίσταται αναγκαία. Χαράς ευαγγέλια για τους φοροφυγάδες και τους άνομους. Ακόμη μια υπενθύμιση της ηλιθιότητάς τους για τους υπόλοιπους.
Ο ρεαλισμός έναντι των αρχών δικαίου. Σημειώσατε ένα και όχι μόνο γιατί το μνημόνιο επιτάσσει.

Ούτε ένα παρηγορητικό ψέμα για τους πολλούς έντιμους πολίτες που θα κληθούν να ξαναπληρώσουν δεν είχε να προσθέσει ο υπουργός. Κάτι σαν «τραβάμε τη γραμμή από εδώ και πέρα κάθε φοροφυγάς θα .., θα.., θα.. Από εδώ και πέρα οι δικαστές θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις σε ….. μήνες.» Μόνο κάτι για αυτόφωρο ψέλλισε, δηλαδή για την αύξηση της ταρίφας μη αυτόφωρου, πριν τον κοιτάξουν με επιείκεια και συγκατάβαση οι παρόντες δημοσιογράφοι. Δεν ήθελε να εκτεθεί , αντιλαμβανόταν τη ματαιότητα, ποιος ξέρει;

Όμως εγώ θυμάμαι καλά πως μερικούς μήνες πριν ο ίδιος υπουργός δήλωσε πως μέτρα νέα δεν θα παρθούν και πως σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν αυτός που θα τα ανακοίνωνε, υπονοώντας πως θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να παραβεί την υπόσχεση.
Η περαίωση δεν είναι μέτρα; Για τους έντιμους εννοώ, γιατί για τους υπόλοιπους ευεργέτημα μοιάζει. Ούτε νύξη ο υπουργός…

Πάντως τα έξι σημεία είναι συγκλονιστικά. Αναρωτιέμαι αν είναι σε θέση να απασχολήσουν με αυτά τον αντί-μνημονιακό εγκέφαλό τους τα αξιότιμα μέλη της αριστεροδέξιας τρικομματικής συμμαχίας. Πόσο πιο χρήσιμοι σε εαυτούς και σε εμάς θα ήταν, αν είχαν κάτι να συμβάλλουν στο πως τα 6 σημεία σε 10 χρόνια δεν θα είναι πάλι τα ίδια. Ταφική σιωπή όμως για οτιδήποτε χρήσιμο, μόνο κραυγές για το μνημόνιο εκστομούν. Θα την πατάξουν κι αυτοί την φοροδιαφυγή. Θα την μηδενίσουν δηλαδή δια της περαιώσεως.

Ο πρωθυπουργός σε ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης παρακαλά για επενδύσεις. Δυστυχώς για μας η τηλεόραση κυκλοφορεί τα νέα. Και στην Νέα Υόρκη και αλλού. Δείχνει τους φορτηγατζήδες, μεταφορείς κατά το πολιτικά ορθό, να καταλύουν ό,τι έχει απομείνει από κρατική αξιοπρέπεια. Ποιος τρελός θα έρθει να βάλει λεφτά σε τόσο τριτοκοσμική χώρα; Θα πρόκειται για πραγματικό σκάνδαλο.

Τελικά είμαστε η χώρα των περαιώσεων ή των αυθαιρέτων ή των παρανόμως διαβιούντων. Κάθε τόσο νομιμοποιούμε, περαιώνουμε, το κοντέρ μηδενίζει για να μπορέσει να ξαναγράψει.

Έργο αξιέπαινο, προσπάθεια σισύφεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More