Παρά τη μικρή πρόοδο που έχει γίνει, οι αριθμοί όσων υποσιτίζονται είναι «απαράδεκτα υψηλοί» τονίζει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και επισημαίνει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκαλούν τη πείνα στο πλανήτη παραμένουν.
Ο αριθμός όσων υποσιτίζονται εκτιμά ο FAO ότι το 2010 ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια, περίπου ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη. Αν και είναι μειωμένος σε σχέση με το 2009, όταν ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο, παραμένει υψηλότερα από τον αριθμό των υποσιτισμένων πριν από τη διατροφική κρίση του 2007-8 και συνολικά ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Μεγάλο μέρος των υποσιτισμένων, συγκεκριμένα τα δύο τρίτα, ζουν στην Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κίνα, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Μία σειρά πρόσφατων εξελίξεων, υπογραμμίζει ο FAO, όπως οι πυρκαγιές στη Ρωσία που αύξησαν τις τιμές των σιτηρών, θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των στόχων της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ και μεταξύ τους περιλαμβάνεται η μείωση μέχρι το 2015 στο μισό του αριθμού των υποσιτισμένων.
Ο Οργανισμός εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί μία διατροφική κρίση σε
αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία. «Υπάρχουν αρκετά αποθέματα, αρκετές προοπτικές για την παραγωγή τροφίμων», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ζακ Ντιούφ.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν, προσθέτει ο FAO, οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές κρίσεις που με τη σειρά τους προκαλούν κρίση στη διάθεση τροφίμων.
Σε αρνητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των υποσιτισμένων και το κόστος στην οικονομία καταλήγει και έκθεση της ActionAid. Η ανθρωπιστική οργάνωση εκτιμά ότι το κόστος του εκτεταμένου υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από τα οποία το 90%, αναφέρει το BBC, προέρχεται από τη χαμηλή παραγωγικότητα λόγω του υποσιτισμού.
Αυτό το τεράστιο ποσό είναι μέρος μόνο των χρημάτων που απαιτούνται για τη μείωση στο μισό των υποσιτισμένων μέχρι το 2015, όπως στοχεύει ο ΟΗΕ.
* Σημειώνεται ότι για τον FAO υποσιτισμένος είναι όποιος λαμβάνει λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα ενώ για την ActionAid ο όρος περιλαμβάνει και όσων η διατροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.
Mέχρι 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων με
επιχορήγηση έως 100%
-
Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 23:59, λήγει οριστικά η υποβολή ηλεκτρονικών
αιτήσεων από επιχειρήσεις για το καινοτόμο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που συνδυάζει…
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου