14 Σεπ 2010

Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπει για το 2010 η Κομισιόν

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Με διπλάσιο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις θα αναπτυχθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης το 2010, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.


Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει η Κομισιόν για την ευρωζώνη ανέρχεται στο 1,7% για το 2010, έναντι 0,9% που προέβλεπε το Μάιο και 4,1% του 2009.


Το ΑΕΠ της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί κατά 3,4%, ποσοστό τριπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου.


Οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν εναρμονίζονται με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στις 2 Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει για το 2010 ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,4% και 1,7% για την ευρωζώνη.


Όπως αναφέρει η έκθεση, μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων που περιορίζουν τον εκτιμώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης είναι η επανεμφάνιση ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι εντάσεις στις αγορές δημόσιου χρέους που παρατείνουν την αβεβαιότητα.


«Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με μεγαλύτερη δυναμική απ’ αυτή που είχε εκτιμηθεί την άνοιξη, ενώ η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αποτελεί θετικό οιωνό για την αγορά εργασίας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.


Ο Φινλανδός επίτροπος έσπευσε όμως να ξεκαθαρίζει ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν και μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων εξακολουθούν να βρίσκονται η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2010, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% και 0,3% αντίστοιχα σε τριμηνιαίο επίπεδο.


Για το σύνολο της ΕΕ, η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 1,8% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι 1% που προβλέπονταν τον Μάιο.


Σε επίπεδο πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί το 1,4% σε ετήσια βάση -έναντι 1,5% που είχε προβλέψει τον Μάιο.


Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι ο πληθωρισμός για το 2010 θα κυμανθεί μεταξύ 1,5%-1,7%.


Εύσημα αλλά και συστάσεις για την Ελλάδα
Την καλή πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει την αυστηρή της στάση όσον αφορά στη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων.
«Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να παραμείνει αυστηρά προσηλωμένη στην δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και να υλοποιήσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος τις ΕΕ και του ΔΝΤ, που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα» πρόσθεσε ο Επίτροπος.


«Ισως θυμάστε ότι τον Αύγουστο η Κομισιόν υιοθέτησε έκθεση μετά [...] την επίσκεψη κλιμακίου στην Αθήνα, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην οποία διαπίστωνε ότι η Ελλάδα κινείται εντός των στόχων όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε ακόμη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More