Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2020 μελετά η Κομισιόν: Ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του Μνημονίου εντός του ορισμένου χρονοδιαγράμματος και δεύτερον, ότι ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι αγορές θα ανταποκριθούν και θα δανείσουν με λογικά επιτόκια στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2013.
Oι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει παράταση στο «ελληνικό πρόγραμμα»- κάτι που πρακτικά σημαίνει και συνέχιση του δανεισμού από μέρους της Ενωσης και του ΔΝΤ, αλλά και συνέχιση της υπαγόρευσης της οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.
Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή έλεγε στα «ΝΕΑ» ότι είναι πλέον σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινοτικών, η υστέρηση των εσόδων έχει φτάσει σε σημεία μη αντιστρέψιμα- η βελγική εφημερίδα «Der Standard», που έχει άριστη πληροφόρηση από τις πηγές της Κομισιόν, τοποθετεί αυτήν την υστέρηση στα 3,8 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να δανειστεί από τις αγορές την εβδομάδα αυτή 1,17 δισ.- κάτι που επιτεύχθηκε με άνεση ως προς το ποσό, αλλά με επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Οι Κοινοτικοί κρίνουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως «ουσιαστικά απαγορευτικό».
Αργούν οι αλλαγές. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι πρέπει να αντληθούν από τις αγορές άλλα 4,7 δισ.- και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως το επιτόκιο που θα βρει η Αθήνα θα είναι ευνοϊκότερο. Επιπλέον, οι αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, προχωρούν αργά και συναντούν έντονες αντιδράσεις.
Φέρνουν δε ως παράδειγμα την προσπάθεια απελευθέρωσης του κλάδου των μεταφορών και τον συνεχιζόμενο «κλεφτοπόλεμο» με τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Ολα αυτά- έλεγε υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή- «μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Και άρα κάτι πρέπει να γίνει, διότι μια αποτυχία της Ελλάδας θα έχει ολέθριες συνέπειες και στο σύνολο της ευρωζώνης, αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
Η αδυναμία της Ε.Ε. Αλλες κοινοτικές πηγές- που γνωρίζουν τις διεργασίες για παράταση του ελληνικού προγράμματος- σημείωναν πάντως πως υπάρχει κι ένας άλλος βασικός λόγος που η Κομισιόν σκέπτεται την παράταση (αντί να απειλεί, λόγου χάρη, με περικοπή δόσεων του δανείου). Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αδυναμία χρηματοδότησης της ανάπτυξης.
Οπως εξηγούσαν, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που έχει αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησαν τα χρέη και τα ελλείμματα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξηςστην Ελλάδα ιδιαίτερα οδηγεί ευθέως σε ύφεση, αφού παραδοσιακά το Δημόσιο ήταν από τους βασικούς πυλώνες επένδυσης.
Στο μέλλον... Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να «απλώσει» τις διαρθρωτικές αλλαγές σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας και να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Αυτό θα βελτιώσει τη δυνατότητά της να βγει στις αγορές «κάποια στιγμή στο μέλλον».
Επικαλούμενοι τα στοιχεία του Μνημονίου, οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν πως ακριβώς τη στιγμή που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (το 2013), το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του: στο 150% του ΑΕΠ. «Ποιος θα δανείσει μια χώρα με τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις και με την ανάπτυξή της σε ισχνά επίπεδα, ύστερα από τριετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας;», έλεγαν. Εάν, λοιπόν, μετά την πάροδο της τριετίας η Ελλάδα βρεθεί και πάλι σε αδυναμία δανεισμού, μια νέα κρίση στην ευρωζώνη- και φυσικά στο τραπεζικό της σύστημα- είναι προδιαγεγραμμένη.
«Ελεγχόμενη χρεοκοπία». Βέβαια, οι αρμόδιοι των Βρυξελλών υπενθύμιζαν ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης- που περιλαμβάνει 440 δισ.- παύει να ισχύει τον Ιούνιο του 2013. Κι ότι το Βερολίνο επιμένει πως πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, που να μην απαιτεί χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Κατά την κ. Μέρκελ, αυτός θα ήταν η «ελεγχόμενη χρεοκοπία»- κάτι όμως που όχι απλώς δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν διασφαλίζει και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που ούτως ή άλλως, κατά τις αναλύσεις των ειδικών, «παραπαίει».
Η Κομισιόν διαπιστώνει πως:
Πρώτον, οι όροι της τρόικας είναι σκληροί. Δεύτερον, οι αγορές κρατούν τα σπρεντ στα ύψη
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4594720
Κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα το νερό στη Μπαμπίνη.
-
Για τη Κοινότητα Μπαμπίνης σας ενημερώνουμε ότι μετά τον προγραμματισμένο
καθαρισμό – υπερχλωρίωση και απολύμανση των δεξαμενών, τα επίπεδα χλωρίου
έχουν ε...
Πριν από 2 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου