12 Οκτ 2016

Σύγχρονη Δουλεία και Εμπορία Ανθρώπων: Μύθοι & Αλήθειες

lisakristine.comΜΥΘΟΣ: Η δουλεία αφορά μόνο το παρελθόν.
 ΑΛΗΘΕΙΑ: Όχι. Η δουλεία έχει αρχαίες ρίζες στην ιστορία και υφίσταται ακόμη και σήμερα σε πολλές διαφορετικές μορφές.

 Η εμπορία ανθρώπων, η καταναγκαστική εργασία και η καταναγκαστική οικιακή εργασία είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτη. Μια συντονισμένη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στη σύγχρονη δουλεία. Αυτό αφορά και το Πρωτόκολλο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία.

ILO’s Protocol on Forced Labour : Mια νομικά δεσμευτική Συνθήκη που απαιτεί από τις κυβερνήσεις να λάβουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας σε όλες της τις μορφές. Λειτουργεί σε τρία βασικά επίπεδα: Προστασία, Πρόληψη και Αποζημίωση. Ως μια διεθνή συνθήκη, οι χώρες θα πρέπει πρώτα να επικυρώσουν το πρωτόκολλο πριν τεθεί σε ισχύ. 

ΜΥΘΟΣ: Σχετικά λίγοι άνθρωποι αποτελούν θύματα της σύγχρονης δουλείας ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι υπό καθεστώς δουλείας σήμερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Υπάρχουν πάνω από 21 εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες που ζουν υπό καθεστώς σύγχρονης δουλείας, 3 άνθρωποι σε κάθε 1.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Αν όλοι ζούσαν μαζί σε μία πόλη, θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο.
 ΜΥΘΟΣ: Η σύγχρονη δουλεία συμβαίνει μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σύγχρονη δουλεία συμβαίνει παντού. Υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
 
 ΜΥΘΟΣ: Η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότεροι άνθρωποι υπό το καθεστώς δουλείας βρίσκονται σε κλάδους όπως τη γεωργία, αλιεία, τον τομέα των κατασκευών, της μεταποίησης, των ορυχείων, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και του τομέα της οικιακής εργασίας. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
 ΜΥΘΟΣ: Η σύγχρονη δουλεία δεν αποφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος
 ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σύγχρονη δουλεία είναι μια τεράστια επιχείρηση. Μια πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας εκτίμησε ότι η σύγχρονη δουλεία δημιουργεί ετήσια κέρδη πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ύψος κέρδους ισάξιο με τον συνδυασμό των κερδών από τις τέσσερις πιο επικερδείς εταιρείες στον κόσμο.
 ΜΥΘΟΣ: Η σύγχρονη δουλεία δεν με επηρεάζει
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σύγχρονη δουλεία επηρεάζει τους πάντες. Ακόμη και αν δεν είστε θύματα της σύγχρονης δουλείας, εξακολουθείτε να επηρεάζεστε από αυτήν. Οι επιχειρήσεις, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από αδίστακτες επιχειρήσεις που αποκομίζουν τα κέρδη της σύγχρονης δουλείας. Αυτό ενδέχεται να ασκήσει πίεση στις επιχειρήσεις για χαμηλότερες αμοιβές ή περικοπή στα οφέλη. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις χάνουν πολύτιμα φορολογικά έσοδα ενώ αντιμετωπίζουν τεράστια νομικά έξοδα από τη δίωξη περιπτώσεων σύγχρονης δουλείας – χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να δαπανηθούν για δημόσιες υπηρεσίες όπως εκπαίδευση ή υγειονομική περίθαλψη.

 ΜΥΘΟΣ: Τα περισσότερα χρήματα από τη σύγχρονη δουλεία «κερδίζονται» στον αναπτυσσόμενο κόσμο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ετήσια κέρδη ανά θύμα της καταναγκαστικής εργασίας είναι πολύ, πολύ υψηλότερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό, τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
 ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχουν πάρα πολλά που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στη σύγχρονη δουλεία
 ΑΛΗΘΕΙΑ: Μπορείτε να παίξετε έναν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για τον τερματισμό της δουλείας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν και να επιβάλουν νομοθεσία, να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο για την καταναγκαστική εργασία.
 Sign up to join the 50 for Freedom campaign



 http://50forfreedom.org/modern-slavery/
 http://socialpolicy.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More