4 Απρ 2014

Πτυχίο σε ένα χρόνο για Έλληνες φοιτητές που είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν υπέρ της λιτότητας

www.tsantiri.gr
Audrey Duperron στη L’Express Βελγίου (μτφ. Κριστιάν)

Η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν σε ένα μόνο χρόνο για «Έλληνες φοιτητές με κίνητρα» που θα δεχτούν να δεσμευτούν για τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδα, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Ελευθεροτυπία (σ.μ. αγγλική έκδοση!).


Η Τρόικα εξηγεί ότι η νέα εποχή απαιτεί ένα νέο τύπο φοιτητών που θα παρακολουθούν ένα σύντομο πανεπιστημιακό πρόγραμμα που θα τους αποτρέψει από το να ριζοσπαστικοποιηθούν. Μέλη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η τρόικα συσχετίσει το διστακτικό ρυθμό με τον οποίο εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις με έλλειψη «πολιτικά αξιόπιστων» φοιτητών που αποδέχονται την ανάγκη για λιτότητα στην Ελλάδα και την έγκριση των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για αυτή την επιλογή πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο προσωπικής δέσμευσης, το οποίο θα τους ανοίξει το δρόμο για το πρόγραμμα επιταχυμένων σπουδών.  «Η δημιουργία ενός πλαισίου έτσι ώστε οι απόφοιτοι να είναι εξοπλισμένοι με κατάλληλες πολιτικές και οικονομικά εργαλεία θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη χώρα», δήλωσε ένα μέλος της κυβέρνησης.
«Αυτό που λέμε στους φοιτητές, είναι: ‘θέλουμε να κατευνάσουμε τα πανεπιστήμια, και εσείς αν θέλετε να πάρετε το πτυχίο σας γρήγορα, τότε συνεργαζόμαστε’, είπε ένας υπάλληλος της τρόικας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Υπενθύμισε ότι στην Ανατολική Ευρώπη, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πανεπιστήμια δεν παρήγαγαν φοιτητές με τις δεξιότητες που χρειάζονταν περισσότερο για τις νέες σοσιαλιστικές οικονομίες. Η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών «των εργατών και των αγροτών» επέτρεψε να παράσχουν μαθήματα ταχείας κατάρτισης για νέους προλεταριακής καταγωγής, γεγονός που συνέβαλε επίσης στην εξασθένιση της ισχύος της παλαιάς ακαδημαϊκής ελίτ. Επιπλέον, εξηγεί ότι αυτοί οι κύκλοι σπουδών του ενός έτους, θα εξοικονομήσουν χρήματα για τον προϋπολογισμό της ελληνικής εκπαίδευσης.
Πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρήγαγαν δικηγόρους και γιατρούς, καθώς και άλλους πτυχιούχους σε ανθρωπιστικές επιστήμες. Δεδομένης της κατάστασης της αγοράς εργασίας, υπάρχει φυσικά απογοήτευση όταν το μόνο που μπορεί να προσφερθεί σε αυτά τα άτομα με υψηλά προσόντα, είναι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα». Άλλα κίνητρα είναι περισσότερο πολιτικά: σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Εσωτερικών, φαίνεται ότι Έλληνες φοιτητές είναι πιο ριζοσπάστες από εκείνους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.  «Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά μας, οι οποίοι μεγάλωσαν με το σεβασμό του έθνους μας, της θρησκείας και του μοναδικού πολιτικού μας συστήματος, υφίστανται πλύση εγκεφάλου μόλις φτάνουν στο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πέφτουν κάτω από την κυριαρχία των διαφόρων κοινοβουλευτικών αριστερών κομμάτων και στη χειρότερη περίπτωση κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις του προτεινόμενου επιταχυνόμενου προγράμματος θα επιτρέπουν στα παιδιά μας να περάσουν πιο γρήγορα μέσα από τα ιδρύματα αυτά και να πάρουν θέσεις εργασίας και απασχόλησης κατάλληλες για την κοινωνική θέση τους».
Πηγή
: L’Express Βελγίου το είδαμε στο infognomonpolitics.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More