10 Απρ 2014

Αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στην Παρισινή Κομμούνα (Video)

Συμπληρώθηκαν 143 χρόνια από όταν οι εργάτες του Παρισιού και άλλα κοινωνικά στρώματα εγκαθίδρυσαν την επαναστατική τους κυβέρνηση στην λεγόμενη Πόλη του φωτός. Αμέσως η νέα κυβέρνηση πήρε προοδευτικά μέτρα πρωτόγνωρα για τα δεδομένα του 19ου αιώνα και ανακούφισε τις φτωχές τάξεις.

  Από τα προβλήματα του Γαλλικού λαού ήταν τα χρέη και οι κατασχέσεις καθώς μόλις 1 εβδομάδα πριν την εξέγερση υπήρχαν 50.000 νομικές αιτήσεις για κατασχέσεις. Όταν λοιπόν οι Κομμουνάροι κατέλαβαν την εξουσία, από τα πρώτα μέτρα που πήραν ήταν να σταματήσει η διαδικασία των μαζικών εξώσεων και να δώσουν τις κλειστές επιχειρήσεις στους εργαζόμενους ώστε να τις λειτουργήσουν.
Η πρώτη σοσιαλιστική προσπάθεια της ανθρωπότητας, όμως δεν κράτησε πολύ.
Ο στρατός της εκδιωχθείσας κυβέρνησης ανασυντάχθηκε στις Βερσαλλίες και επιτέθηκε στο Παρίσι στις 2 Απριλίου.
Όσοι Κομμουνάροι αιχμαλωτίζονταν εκτελούνταν αμέσως και το πλεονέκτημα του στρατού ήταν τέτοιο ώστε από τα μέσα Απριλίου σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις με το Παρίσι και κατέστειλε αλύπητα κάθε αντίσταση.
Η Κομμούνα επίσης ενέπνευσε όλες τις επαναστάσεις που ακολούθησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και τον ίδιο τον Μαρξ ο οποίος έγραψε για αυτήν, το βιβλίο  εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία .
Η επαναστατική κυβέρνηση μπορεί τελικά να κατεπνίγη προτού συμπληρώσει 2μιση μήνες ζωής. Όμως το παράδειγμα των ηρωικών Παριζιάνων συνεχίζει να ταξιδεύει χρόνια μετά ,για να δείξει στους Άθλιους του 21ου αιώνα, ότι μία επαναστατική αλλαγή της ζωής τους θα μπορούσε και να είναι εφικτή.
Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε ο Χρήστος Αβραμίδης για την Ελεύθερη ΕΡΤ3. Μιλούν οι Περικλής Παυλίδης, και Βασίλης Μηνακάκης, ενώ εισηγητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Θεωρίας και Πολιτισμού “Αναιρέσεις”, ήταν και ο Σπύρος Μαρκέτος.

 
reblog http://seisaxthia.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More